Големи и малки, оранжеви и зелени, с бежови и сиви семена. Тикви се отглеждат на всички континенти, освен на Антарктида и присъстват в националните кухни на повечето държави. Но какво знаем за този удивителен зеленчук?

Тиквата - оранжевото богатство на есента

На Хелоуин не може без тиква

Много от нас свързват тиквата единствено с празника на Вси Светии – Хелоуин, който се отбелязва на 31 октомври.

От филмите знаем, че при подготовка за тържеството от тиквата се правят лампи, с които се украсяват домовете и дори цели улици. Малко са тези, които знаят от къде идва тази традиция.

За първи път възниква в Англия. Жителите на кралството приготвяли импровизирани фенери от голямо цвекло, като слагали вътре в него горящи въглени.

Те смятали, че последните ще плашат злите духове и ще предпазват дома. Тази традиция възприемат ирландците.

Първоначално те правят фенери от ряпа и от картофи, а след това откриват, че е по-удобно да ги правят от тиква.

След известно време яркожълтият зеленчук започва да се използва повсеместно и придобива статус на основен символ на Хелоуин.

Първото споменаване

Думата „тиква” се появява за първи път в приказката „Пепеляшка”. Запазени са данни, че през 1584 г. френски изследовател, който се занимава с изучаването на тикви, ги нарича gros melons, което в превод означава „големи пъпеши”. Едва през 17-ти век зеленчукът официално е наречен тиква.

Малко за размерите

Най-голямата тиква в света е отгледана в Германия през 2016 г. Теглото и достига повече от тон – 1179 килограма.

За броя сортове

Различават се повече от 45 сорта тиква. Всички те са с различни цветове и размери. Най-популярните варианти са червен, жълт и зелен цвят. Интересно е, че абсолютно всички части на тиквата – от листа и цветове до плодове и семена се ядат.

Тиквената столица на света

Според Университета на щата Илинойс, 95% от тиквите, които се отглеждат в САЩ, събират от земите на Мортън, щата Илинойс. В този щат се произвеждат около 80% от световната продукция на консервирана тиква, затова го наричат тиквената столица на света.

Тиква и здраве

Съществуват изследвания, които доказват ползата от тиквата за човешкото здраве.

  • Благодарение на съдържанието на калий, магнезий и желязо тиквата помага за поддържане на кръвното налягане в норма. С една чаша тиква си набавяме около 14% от нормата калий за деня, докато в банана, който се слави с високо съдържание на този минерал, е с 2% по-малко.
  • Тиквите са богати на антиоксиданти – витамин А, който е необходим за поддържане на остротата на зрението и за профилактика на обусловена от възрастта дегенерация на макулата, на витамин С и Е, които предотвратяват увреждането на клетките на организма от свободни радикали. Изследвания на Техеранския университет на медицинските науки доказват, че ако се приема високо съдържание на антиоксиданти намаляват рисковете от възникване на сърдечно-съдови заболявания и рак.
  • Други изследвания показват, че антиоксиданти като каротиноидите, съдържащи се в тиквата, са ефективни за защита на кожата от слънцето и са като профилактика на очни заболявания и рак.
  • Анализ на 13 изследвания показва, че хората, които приемат повече каротиноиди – алфа-каротин и бета-каротин са с по-нисък риск от развитие на рак на стомаха, гърлото и панкреаса.
  • В сезона на настинките и на грипа тиквата е ефективно средство за укрепване на имунитета. Витамин А, който съдържа, освен че е полезен за зрението, помага и в борбата с инфекциите. При недостиг на този витамин имунната система отслабва.
  • Още един витамин, който е важен за поддържане на имунитета, това е С. Помага на имунните клетки да са по-ефективни и способства за по-бързо заздравяване на рани.

Малки и полезни семена

Всяка тиква има около 500 семена, които са с висока хранителна стойност. 100 грама от тях – това са 559 килокалории и 54% от необходимото за деня количество белтъчини, от общо 30 грама протеин, необходим ни за деня.

Съдържат още и важни компоненти, които спомагат за укрепване на здравето – фибри, витамини, минерални вещества – мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк, селен, както и антиоксиданти.