Живите организма е трябвало доста да се потрудят, за да се научат да стареят – първоначално при едноклетъчните не е имало механизъм на стареене, те са живеели вечно.

При отчитане на факта, че еволюцията е направила всичко живо на земята смъртно, стареенето и умирането са изгодни за запазване на живота като цяло. Но стареенето и старостта са явления, към които много от нас се отнасят с голям страх и предубеждения.

Кои са най-популярните заблуди за стареенето

Стареенето е неизбежно

Наистина всички стареем. Но възрастта не е диагноза. Стари или по-млади ни прави собственото ни отношение по този въпрос. И младият човек може фактически да остарее, без да се заглежда в личната си карта и да се замисля за годината си на раждане.

Много от нас живеят в определени социални рамки, шаблони, следват модели, които отговарят на една или на друга възраст. Излизането в пенсия се отразява пагубно на повечето хора, те престават да се чувстват желани и необходими и буквално започват да гаснат.

Старите са по-консервативни и категорични във възгледите си

Повечето наистина са така. Но отново за това следва да се вини шаблона, който ни натрапва обществото. И все пак в последно време много успяват да преборят този стереотип.

Някои престъпвайки половин вековен юбилей започват нов живот, стават по-активни, по-смели, създават, пътешестват, влюбват се, споделят опит и мотивират младите.

Ако не сме спортували като млади, на 60 е късно

Има голяма разлика между спорт и лека физическа активност. Ако човек никога не е правил физзарядка, а в зряла възраст са му казали, че е необходима за подобряване на здравословното състояние, то разбира се, трябва да започне да я практикува. Но не трябва да се започва с големи натоварвания.

Физическата активност трябва да започне дозирано и равномерно.

Никога не е късно да се промени начинът на живот и да се опита нещо ново. Физическа активност може да стане част от ежедневието ни във всяка възраст.

Намаляване на сексуалната активност

Този въпрос е индивидуален за всеки, и подобни промени във функционирането на организма, разбира се, са биологично обусловени. Но за представителите на старото поколение, които живеят, а не просто преживяват, стремят се да научават нови неща, такъв проблем няма.

Намаляването на сексуалното влечение настъпва, заради хормонални промени в организма и забавяне на всички жизнени процеси. Но в повечето случаи намаляване на либидото е обусловено от външни обстоятелства – хронични заболявания, странични ефекти на лекарства, проблеми в семейството, скука и стрес.

С напредване на възрастта намаляването на сексуалното желание е естествено явление, както и разликата между потребността от интимни ласки при 20 и при 35-годишните.

Желанието и самият секс не изчезват с напредване на възрастта, обществото налага стереотипа, че след една определена възраст човек губи тази своя потребност.

Всички се боят от старостта

Страховете трябва да се анализират без значение от възрастта. Трябва да ги осъзнаем, разберем и приемем. Всичко, което може да се промени, е необходимо да се промени, а това, което не може, просто се приема.

Има една прекрасна фраза: „Всичко, от което се боиш, ще ти се случи”. Това, за което мислим, се случва с нас.

Ако се страхуваме от старостта, е добре да си обърнем повече внимание, най-вече на физическата форма и на всичко онова, което да спомогне за удължаване на младостта не само на тялото, но и на духа.

Така се понижава риска от инфаркт, инсулт и други заболявания.

Мозъчната активност отслабва, това води до нарушения на паметта

Старостта – това не е задължително лоша памет, слабоумие или болест на Алцхаймер. Много изследвания наистина показват, че болестите, свързани с паметта и другите функции на мозъка, най-често се срещат при хора над 70 години.

Възникват обаче не от старост, а заради предишни заболявания, начин на живот и предишни обстоятелства.

Не трябва да обръщаме внимание на подобни стереотипи, а най-добре да действаме – разходки в парка, решаване на задачи, на кръстословици. Да не си губим времето с мисли за старост и за болести.