Отоци, болка – както остра, така и болезнени усещания в коленната става могат да са признак на травма, която не минава без последствия.

Дори незначителни травми, разтежения и  възпалителни процеси могат да станат пречка за свободата на движението.

Ако се говори за травма на опорната структура на тялото, то на диагностика и лечение следва да обръща повече внимание.

Да разгледаме причините, поради които налагат лекарска намеса, видове травми и увреждания на коляното и как да се възстанови коленната става и нейните функции след операция.

Травми на коленната става – как възникват и какви увреждания се развиват

Когато говорим за травми, много от нас предполагат, че наранявания и падания са основна причина за увреждане на тъканите.

За да се стигне до травми на ставната тъкан е достатъчно само малко повече напрежение на връзките, което води до разтежения и разкъсвания.

И подобни ситуации се срещат в практиката на ортопедите и травматолозите по-често, отколкото травми от удари или падания.

Сред най-разпространените травми на коленете е увреждане на предната кръстна връзка. Увреждането е възможно при внезапно забавяне или рязко спиране по време на бягане, бързо ходене, при усукване на крака или при бързо завъртане на единия крак.

Втората по честота травма в практиката на хирурзите-ортопедите е увреждане на менискуса.

Този естествен амортисьор на опорната структура на тялото страда от повишено натоварване както при спорт, така и заради наднормено тегло.

Менискусът може да се увреди при удар, падане, рязко усукване на коляното, атипично въртеливо движение и т.н.

Видове травми на коляното

В травмите на коленната става се разграничават 3 основни групи.

  • В първата са увреждане на костните структури, които се съединяват със ставната тъкан. Например, вътреставна фрактура над коляното, на голямата пищялна и на бедрената коста.
  • Към втората са травми единствено на меките тъкани, последствия от разтежения, разкъсване на връзки, на менискус.
  • Трета група – комбинирана – съчетани травми на костните структури и на ставите.

Защо са опасни травмите на коляното

Ако не обърнем внимание на травмираната става, лечението може да е продължително, болезнено, често скъпо, а понякога и недостатъчно ефективно.

Коленната става влиза в главната опорна структура на тялото на човека, и поема голяма част от телесното тегло.

При увреждане последствията от прогресиращо разрушение на тъканите на коляното са най-често скованост, нарушена динамиката на движение, слаба опора на крака. Дори „леките” травми могат да са с тежки последствия.

При наличие на явна симптоматика – отоци, болки, деформация на коляното, нарушение на походката.

Не винаги травмите се проявяват с пълен спектър от симптомите, затова при всяко подозрение за травма на коляното да търсим лекарска помощ.

Артроза на коленната става

Това е болест, която се открива при 13% от хората над 45 години.

При 15% от хората първопричина за дегенеративно-дистрофично увреждане на хрущялната тъкан е травма на крака в тази област.

От момента на травмата до формиране на болестта минава период от 3-5 години, но има случаи на по-ранно развитие на артроза.

Най-разпространена е артрозата на коленната става сред жените, развива с 2,3 пъти по-често.

Терапия при травма на коленното съчленение

Лечението зависи от вида травми. Така например, при увреждане на свързващия апарат е препоръчителна електростимулация на тъкани, процедура на фонофореза, ставен и лимфодренажен масаж, лечебна физкултура.

При наличие на изолирано увреждане на връзките 3-та степен или множествени разкъсвания, комбинирана травма, изразен дегенеративен процес се назначава оперативна интервенция.

При невъзможност за възстановяване на тъканите на коляното се прибягва до ендопротезиране на ставите.

Как може да се възстанови коленната става

Хирургичните операции дават възможност да се съберат костно-ставните структури на коляното, да се възстанови анатомията на ставата, или да се замени с изкуствения ѝ аналог.

За възстановяване на функциите на опорно-двигателния апарат са необходими рехабилитационни мероприятия след оперативна интервенция.

На 50% от тях зависи пълноценното използване на коленната става след всяка операция, колкото и да е била високотехнологична тя.

Неспазване на правилата за рехабилитация или изпълнение на комплекс от мероприятия в непълен обем понижават ефективността на терапията и могат да доведат до необходимост от повторна оперативна намеса.

Продължителността на възстановителния период зависи както от вида травми и терапевтични мероприятия, така и от желанието на самия човек да се изправи на крака и да забрави за болките.