Сред битовите отравяния, предизвикани от химически вещества, 70% се падат на отравяния с лекарствени препарати. Защо се случва така и какви лекарства от домашната аптечка представляват най-голяма опасност за нашето здраве?

Най-опасните лекарства в домашната аптечка

Неслучайно известният лекар и философ от епохата на Ренесанса Парацелс е казвал: „Всичко е отрова и всичко е лекарство. Само дозата прави веществото или отрова, или лекарство“.

Неправилното използване на лекарствата може да доведе до сериозни усложнения, особено когато разликата между максимално ефективната и токсичната доза е много малка.

И така кои препарати от домашната аптечка могат в най-голяма степен да навредят на нашето здраве? Пред вас е списъкът с най-опасните лекарства:

1. Болкоуспокояващи

Във всеки дом има такива средства, като например парацетамол – таблетката, която носи облекчение, а предозирането може да предизвика тежко увреждане на черния дроб.

Това предозиране се постига напълно незабележимо – човек приема срещу болки едно лекарство, ако не помага друго, после трето. Често се случва, че това е все същият парацетамол, който се отпуска под 26 различни названия.

Изобщо продължителният прием на обезболяващи бива последван от неприятни последствия, сред които са стомашните кръвотечения.

При прием на лекарства като аспирин, аналгин, волтарен, индометацин, са необходими изследвания на кръв и урина.

2. Антибиотици

На второ място сред най-опасните лекарства се нареждат антибиотиците.

В малки и средни дози унищожават практически всички полезни бактерии в дебелото черво, влагалището, на кожата, отваряйки вратата за развитието на други микроорганизми, нечувствителни към съответния антибиотик, например гъбичката кандида.

Често последствията от терапията с антибактериални препарати – дисбактериози и свързаните с тях хиповитаминози и отслабване на имунитета, се отстраняват с месеци.

3. Капки срещу простуда

Трето място сред най-опасните лекарства от домашната аптечка заемат различните свиващи кръвоносните съдове капки и спрейове за нос.

Макар и да помагат за облекчаването на един от най-неприятните симптоми на настинката и алергиите – запушването на носа, при продължително използване могат да предизвикат свиване на кръвоносните съдове на мозъка, като предизвикат световъртежи, главоболие, а при децата дори загуба на съзнание и кома.

Подобни препарати трябва да употребяват не повече от 5 дни.

4. Антидепресанти, средства срещу алергии и високо кръвно налягане

В домашната аптечка обикновено се съхраняват и психотропни препарати, антидепресанти – тазепам, фенозепам, реланиум – названията са различни, а същността една – преимуществено влияние върху психическите функции на човека.

А и самите средства за понижаване на кръвното налягане – при неправилен прием оказват токсично въздействие върху кръвоносните съдове, черният дроб и бъбреците.

Някои средства срещу алергии или артериално налягане предизвикат сънливост, поради тази причина след техният прием е опасно сядането зад волана.

Също не трябва да се съчетават някои препарати като например Метронидазол със сиропи за кашлица – последните съдържат етанол, противопоказен при лечение с метронидазол.

5. Фитопрепарати и екстракти от билки

Може би ще се изненадате, но в списъка с най-опасните лекарства влизат и любимите на всички нас билки и препарати, произведени въз основа на тях.

Според известната американска клиника Майо, при лечение с билки сте изложени на няколко опасности едновременно – първо, трудно се определя дозата на активните съединения в билките, възможно е само приблизително, на второ място растителните вещества могат да видоизменят действието на други лекарства.

Например златният корен е противопоказан при хипертонични кризи и остро изразени симптоми на неврологични заболявания.