В сезона на простудните и грипните заболявания, най-честите „жертви“ на тези болести са малките деца. Причината това да е така е, все още, незрялата имунна защита на организма и срещите с много хора.

Освен с лекарства, някои симптоми могат да бъдат преодолени и с билки. В днешната статия, ще ви предложим някои от най-ефективните, натурални помощници в борбата с простудните и грипни симптоми.

Ехинацея

Ехинацеята е била използвана като лекарство още от индианските племена. Доказано е, че тази билка е силен природен имуностимулант и антиоксидант. Смята се, че е особено ефективна при лечение на ларингит.

Ларингитът протича по-тежко при кърмачета и малки деца и се проявява с тежка кашлица, дрезгав глас и болки в гърлото. Ехинацеята успокоява съзнанието и помага за по-лесното заспиване на децата.

Мащерка

Мащерката е много полезна при кашлица и ускорява процеса на възстановяването след прекаран грип. Мащерката помага и за доброто храносмилане.

Медицинска ружа

Медицинската ружа е тревисто растение, което се среща сравнително рядко по нашите ширини, но можете да я откриете в по-големите билкови аптеки. Доказано е, че е особено полезна при лечението на суха и упорита кашлица, трахеити и бронхити.

Ружата има и мощни противовъзпалителни свойства и лекува успешно всякакви възпаления по дихателната система и стомашно-чревния тракт.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион се използва от стотици години по нашите ширини, за лечение на много болестни състояния, като се е използвал и от лекарите за подсилване на имунната система при децата.

Билката притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства. При редовен прием билката помага за извеждането на бронхиални секрети и облекчава дишането.

Компресите от жълт кантарион повлияват добре натъртвания и ужулвания, които са особено често срещани в предстоящите заснежени дни.

Джинджифил

Полезната част на това растение, в която се съдържат всички витамини и минерали е коренът. Той е богат на калцийу магнезий, витамини от В-група, желязо, фосфор и др. Джинджифилът облекчава стомашно-чревните проблеми, помага срещу гадене и повръщане. Премахва и газовете.

Джинджифилът може да се приема и за повишаване на имунитета и помага срещу чувството за обща отпадналост, особено характерно за грипните заболявания.

Малини

Чудехме се, дали да сложим малините в списъка с полезни билки, но доказаните ползи от тях ни убедиха да запознаем и вас с лечебните свойства на това вкусно растение. И да, малините е по-правилно да се определят като плодове, но пък освен за плодовата салата можем да ги ползваме и за овладяване на диарията, поради богатото им съдържание на танини. Освен това те са и много богати на витамин С, В и Е. А и децата ги обичат, така че можем спокойно да ги лекуваме без да оказват „съпротива“ ?