Процесът на отслабване е доста продължителен и не особено лесен. За да премине по-бързо, трябва да помним, че не трябва да избираме всяка храна, а само полезната. Много е важно правилно да се комбинират продуктите.

Ефективно отслабване – как се съчетават хранителните продукти

За да се усвоява по-бързо храната, трябва да се обърне внимание на комбинацията от хранителни продукти. Това е особено важно при отслабване. Обичате да си похапвате пържоли и пържени картофи? Обожавате засищащи салати с месо, яйца и сирене?

Всичко това са примери за неправилни комбинации. Белтъчните храни – риба, месо, морски дарове, яйца. Те отлично се съчетават със зеленчуци, и то само със зелени, които са без съдържание на скорбяла.

Например, отлично съчетание са рибените котлети със салата от зеленолистни зеленчуци, или печено пилешко със задушен морков и броколи.

Пример за лоша комбинация е картофи и свински гърди. Бобови, зърнени, хляб прекрасно се съчетават с различни зеленчуци и с всички зеленолистни от тях. Затова прекрасна комбинация е задушено броколи с моркови и варен фасул; или пък супа с тиква, моркови и нахут; или сандвич с домати, чушки и зеленолистни.

Плодовете се съчетават с някои зеленчуци, сирене, ядки, семена, извара, кисело мляко. Добавят се към месо или риба, но не всички, а само кисели и сладко-кисели.

Изборът е много голям. Ето вариантите за отслабване – смути с ябълки, спанак, портокали, семена; или десерт от плодове – ягодоплодни, извара, кисело мляко и ядки; или запечено месо със сос.

Зеленчуците със скорбяла и без такава в своя състав се съчетават с месо, риба, яйца, сирене, извара. А също могат да се съчетаят с някои плодове, например, в смутита или в салати.

Отслабването ще бъде ефективно, ако избираме такива комбинации – месо /риба/ и зеленчуци; зърнени със зеленчуци; или зеленчуци със сирене; плодове с извара. Вариантите са много.

Полезно меню за отслабване и стройна фигура

Как да си изготвим менюто при правилно хранене и отслабване? Правилното хранене трябва да е лека, засищаща, полезна храна, вкусни ястия. При изготвяне на менюто трябва да се спазват няколко важни правила:

  • На едно хранене трябва да се приемат само белтъчини от една група. Например, да не се смесват месо и яйца, а да се яде само риба;
  • Само един тестен продукт може да се изяде при едно хранене, тоест не следва да се яде хляб и макарони, а след това понички или сладкиши;
  • Киселите плодове и тестените също не трябва да се смесват – по-добре е да се избират кисело-сладки или сладки плодове;
  • Дини и пъпеши са подходящи за отделно хранене. Не трябва да се похапват за десерт за обяд или за вечеря парчета диня. Трябва да се изчака 1,5 часа след хранене и тогава вече да се яде.

Вариантите на менюто са много, всичко зависи от вкусовите предпочитания.

Ето и примерно меню:

  • Сутрин – извара с ягоди, зелен чай; сандвич с парче сирене, домати, зелена салата и какао;
  • Междинно хранене – смути зеленчуково-плодово; или кисело мляко с ягоди;
  • Обяд – зеленчукова супа, задушено месо и салата, портокалов сок;
  • Следобедна закуска – омлет със зелена салата; или с ядки;
  • Вечеря – печено пилешко със спанак, прясноизцеден сок; бобова салата със зеленчуци.

Както виждане, вкусно, засищащо и полезно.

Лесни рецепти за вкусни ястия

Рецептите за вкусни и полезни ястия и напитки са много различни. Най-важното е да не се избират комбинации от тежки храни. Ето няколко интересни и прости рецепти.

Супа-пюре от леща

½ чаша червена леща се залива с вода, вари се 5 минути. Добавя се малко нарязан лук, 2 картофа, морков и се добавя сол на вкус. След това се вари до пълна готовност, добавя се и малко мента. Получената супа се разбива с потопяем блендер.

Пилешки бульон

Пилешки гърди се заливат с вода, слагат се на котлона. Когато вода заври, се добавя лук, корен от магданоз, парченца корен от целина. Соли се, добавя се черен пипер, вари се до пълна готовност.

Рецептите могат да се избират, но следва да се помни за правилното съчетание от храни. И тогава правилното хранене ще е наистина полезно, а отслабването комфортно и бързо.