Жените по-добре запомнят думи, лица и миризми, докато мъжете по-лесно си възстановяват в ума изминат път и намират маршрут от един обект до друг, установяват шведски учени.

Да се спори с жена, повече от безполезно

Различията в когнитивните способности и на двата пола са незначителни. Недостигът на една функция на паметта се компенсира при мъже и жени с други предимства.

Редица функции на паметта при жените са развити по-добре, отколкото при мъжете, това показва изследване от учени на Каролинския университет.

Жените са с по-развита епизодична памет, по-обемно запомнят различни детайли, и след това могат да ги използват по време на разговор. От това следва заключението, че споренето с жена е безполезно.

Дамите много точно запомнят местоположението на обектите, а също кой какво е направил и какво е казал. Тяхното предимство в сравнение с мъжете се състои също в по-добра памет на лица и миризми.

За мъжете пък е по-лесно да намерят пътя към колата си, тъй като по-добре усвояват пространствена информация.

Какво влияе силно негативно на паметта

На паметта влияят негативно фактори като недостиг на сън, депресия или деменция – старческо слабоумие.

Резултатите показват, че жените имат голямо предимство в епизодичната памет, и това предимство варира в зависимост от това какво трябва да запомним, разказва един от авторите на изследването.

Изследователската група прави своите заключения на основата на 617 научни труда, материали за които са събирани в периода от 1973 г. до 2013 г.

В рамките на проведените изследвания и експерименти участниците са над 1,2 млн. Жените се представят по-добре, когато трябва да запомнят вербална информация – това са думи, изречения, по-големи части от текст. Може би затова и нежният пол се изразява по-добре в писмена форма, за разлика от мъжете, които трябва да положат много повече усилия, за да го постигнат.

Мъжете по-добре запомнят абстрактни детайли и пътят, по който са минали от един обект към друг.

Според авторите, различията в когнитивните способности във всеки случай са незначителни, разликата е в силните страни, на кои детайли обръща внимание мъжката и женската памет.