Сухожилията представляват съединителнотъканни образувания, които захващат мускулите за коститв и така осигуряват движенията им. Когато се движим, спортуваме или се навеждаме, ние не се замисляме какво се случва с опорно-двигателната ни система и как тя се справя с тези натоварвания.

Това е така, защото костно-мускулната ни система е добре синхронизирана и “всеки си знае работата”. Понякога обаче капацитетът на сухожилията е недостатъчен, за да отговори на “предизвикателствата”, пред които ги изправяме. Ето защо, днес ще обърнем внимание на патологичните изменения в сухожилията ни.

Първа помощ

Препоръчва се, ако усетите умерена или силна болка в сухожилието да преустановите дейността, която извършвате. Обикновено такъв тип болка се локализира при лакътя, рамото или коляното.

Хубаво е да останете в покой за известно време, докато отшуми, след което да се свържете със специалист. При много силна болка, поставете лед върху болезненото място. Премахвайте охлаждащия компрес от мястото на всеки 20 минути, за да не се наруши трофиката на участъка.

Може да вземете и обезболяващо. Внимавайте с лекарствата, тъй като противовъзпалителните медикаменти могат да предизвикат нежелани ефекти при скъсано сухожилие.

Ако сте усетили болка в крака, повдигането на крака по-високо от торса, ще даде благоприятен резултат. В никакъв случай не масажирайте мястото, тъй като може да си навредите още повече.

Препоръчително е да се къпете с хладка или, дори, студена вода.

Ако не ви е комфортно, то поне опитайте да измивате само засегнатия участък със студена вода.

Кога трябва да се консултираме с лекар?

Препоръчва се лекарят да ви прегледа през първите 48 часа, след като сте усетили болката. При рязка и продължително силна болка в сухожилията, ще е добре да бъдете прегледани до 24 часа след възникналото усложнение.

Лекарят ще ви помоли да разкажете за обстоятелствата, при които е възникнала болката и е изключително важно да опишете подробно това. Ще ви бъде предписано ехографско изследване на сухожилието и рентгенова снимка, за да се прегледа състоянията на ставата.

Как да предотвратим подобни травми

Най-важно е разгряването на мускула. Установено е, че подобни травми се случват, най-често при прекомерно физическо натоварване.

Затова започнете с леки и плавни движения и отделете минимум 10 минути преди всяка тренировка или тежка физическа работа, за да загреете. Правете почивки през определен период от време.

Претренирането води до разкъсваме на мускулни влакна или разкъсване на ставнит връзки. Прогресирайте постепенно с интензитета и тежестите, с които тренирате, за да може двигателният апарат да “привикне” към натоварването.