Най-силните афродизиаци се съдържат както в екзотичните плодове и билки, така и в най-обикновените хранителни продукти.

Афродизиак – от името на богинята на красотата и любовта Афродита, това са вещества, които стимулират сексуалното привличане и сексуалната активност. Към афродизиаците се отнасят различните вещества от растителен и животински произход.

Обикновено такива храни се отличават с остра и силна миризма и вкус.

Афродизиак могат да бъдат обичайните за човека хранителни продукти – яйца, шоколад, стриди, целина, мед, чесън, хрян и т.н, някои подправки, препарати, произведени от лечебни билки и феромони – ароматни вещества, отделяни от жлезите на животни.

Попадайки в човешкия организъм чрез устната кухина, дихателните пътища или през кожата, афродизиакът започва да действа по подобие на хормоните, участващи в осъществяването на сексуалната възбуда.

При това механизмът на действие на различните на афродизиаци се отличава. Едни увеличават сексуалното привличане, други засилват чувствителността, трети спомагат за разкрепостяването.

Освен това веществата, стимулиращи сексуалната активност, притежават антидепресевно действие върху организма, а също имат общоукрепващ и подмладяващ ефект.

Афродизиак за мъже

Мъжкият афродизиак усилва сексуалното желание и притокът на кръв към половите органи, което обуславя по-добра ерекция, тоест по-голяма твърдост на половия член и удължаване на сексуалния акт.

Към разпространените мъжки афродизиаци, притежаващи най-изразена активност се отнасят:

• Кедрови ядки и масло – кедровият аромат обостря възприятието на мъже, помага му да се разкрепости и успешно да осъществи половия акт.

• Етерично масло от пачули – засилва ерогенната чувствителност, повишава либидото, въздейства подмладяващо на ендокринната система на силния пол, нормализирайки по този начин хормоналния му фон.

• Аспержи – в този продукт се съдържа голямо количество витамин Е- антиоксидант, с помощта на който се осъществява пренос на кислород към половите органи.

• Стриди и скариди – в тези морски дарове се съдържа голямо количество цинк – микроелемент, необходим за нормалната функция на простатната жлеза и за запазване на мъжката сила. Всички храни, богати на цинк са полезни за мъжете и с право се считат за афродизиаци.

• Подправки – възбуждащо действие върху мъжкия организъм притежават червените люти чушки чили, кърито и кардамона. В тези подправки се съдържат витамин С, Е, В2 и В6, също те усилват притока на кръв към половия член и оказват тонизиращо действие върху мъжкия организъм.

• Магданоз – в този зеленчук се съдържа специфично вещество апигенин, което потиска активността на женските полови хормони естрогени в мъжкия организъм, а това води до повишаване на активността на тестостерона.

• Джинджифил – повишава потентността и сексуалното желание, а също и дава енергия на организма. Освен това джинджифилът нормализира артериалното налягане и способства за понижаване на телесното тегло и за нормализиране на нивата на холестерола.

Афродизиак за жени

Списъкът с най-силните женски афродизиаци изглежда по следния начин:

• Бергамот – най-ефективния и мощен женски афродизиак. Помага на жената да се разкрепости и да се избави от депресивното си състояние, ако се намира в такова. Неслучайно именно маслото от бергамот често се използва за еротичен масаж.

• Шафран – мощен афродизиак, повишаващ либидото. В състава на шафрана влизат подобни на хормони вещества, стимулиращи ерогенните зони.

• Масло иланг-иланг – това средство се смята за едно от най-силните афродизиаци, които не действат веднага, а след известно време. Маслото иланг-иланг усилва чувствителността на рецепторите и с няколко пъти повишава желанието за секс. Най-добре е това масло да се нанася по вътрешната част на ръцете и в областта зад ушите.