В продължение на много години хората мечтаят да изградят здраво и сплотено семейство.

Д-р Оз разкрива своята стратегия за семейно щастие. И предлага няколко съвета, които ще подобрят емоционалната хармония в семейството и ще ни помогнат да си създадем здравословни навици.

Хранете се редовно, не пропускайте закуската и обяда

„Започнете деня си с овесени ядки и ленено масло“, съветва д-р Оз. За обяд препоръчва зеленчукова супа, сандвич с пуешко месо или риба тон върху пълнозърнест хляб. За децата може да добавите десерт малко желе или парче плод.

Правете упражнения у дома всеки ден, в продължение на 10 минути

Д-р Оз съветва да правим упражнения в къщи, защото където и да отидем ще ни е нужен най-малко час, а по този начин нямаме право на оправдание. Колкото и да е хаотичен или забързан графикът ни, всеки може да отдели 20 минути.

"Хората, които трябва да се упражняват 20 минути, винаги се упражняват малко повече, което е много добре за сърцето“, подчертава д-р Оз. Използвайте прости идеи, за които сте сигурни, че работят като скачане на въже, редуване на коремни преси, лицеви опори или 20 минути ходене пеша.

Купувайте само полезна храна

"Това може да бъде трудно за родителите, но важните решения за това какво ядете трябва да бъдат направени от вас, още в супермаркета", казва д-р Оз. „Ето защо: Ако донесете чипс и бисквити у дома, децата естествено ще искат да ги изядат и колкото повече се опитвате да ги ограничите, толкова повече те ще ги желаят.

Но ако не купувате бонбони, децата няма и да помислят за тях. Затова бъдете сигурни, че в дома ви има само полезна храна и когато децата огладнеят достатъчно, ще консумират само здравословни продукти поради липса на нездравословна алтернатива“.

Вечеряйте заедно всяка вечер

„За да сте в добро здраве, трябва да приемате полезни хранителни вещества през целия ден. Според изследванията, децата копират възрастните по отношение на навиците им, затова за тях е много важно да виждат, че вечеряте като тях“, казва д-р Оз.

„Превръщането на вечерята в ритуал подобрява хранителните навици на децата и отключва емоциите им. Когато семействата вечерят заедно, те създават емоционална хармония, която влияе върху здравето на цялото семейство“.

Ако начинът ви на живот не позволява да се съберете на вечеря, превърнете закуската в семеен ритуал.

Играйте заедно всеки ден

Всяко семейство трябва да има свой собствен начин за забавление. Измислете своя игра, подобно на ежедневните упражнения, трябва да може да отделите достатъчно време на децата си.

Уверете се, че имате достатъчно време за сън

Добрият сън ни поддържа млади. "Половината от възрастните американци са загубили способността да спят, а недостатъчния сън може да бъде причина за инфаркт и инсулт“, казва д-р Оз.

Поддържайте ниски температури в спалнята и не заспивайте пред телевизора. В случай, че не можете да заспите, не ставайте от леглото, а се отпуснете и изчакайте сънят да ви споходи.

Отделете време на половинката си

Редовният секс удължава живота с три години“, казва д-р Оз. Той съветва да обръщаме внимание на половинката си, поне два пъти седмично. „Прегръдката на любимия човек укрепва връзката“.