Какви ли методи за лечение не съществуват в съвременния свят? Например, акупунктура /иглотерапия/, акупресура /точков масаж/, магнитотерапия, лечение с гъби, консумация на супа от гущери /помага при простуда/, „изтезания“ със студ.

Съществува даже т.нар. имидж-терапия. На пръв поглед странното название няма никакво отношение към същността на метода на лечение. Въпреки това имидж-терапията – не е нищо други, освен терапия с мисловни образи.

Това е всъщност раздел от класическата китайска медицина, състоящ се в четенето на мантри, слушането на специална музика, потупване по тялото и „изскубване“ на лошото от него.

Но нека не изпадаме в подробности, а да ви представим още 6 необичайни метода за лечение по света:

1. Лечение с пчелна отрова

Страдате от ревматоиден артрит? Няма от какво да се боите. В борбата с това заболяване ще ви помогнат най-обикновени пчели. Този метод се отнася към алтернативните видове лечение.

И в обикновените лечебни заведения, такава терапевтична услуга не се назначава и не се извършва. Най-често лечение с пчелна отрова се прилага в Китай.

Въпреки че ужилванията от пчели са много болезнени, те много добре повлияват ставните възпаления при заболявания като ревматоиден артрит, помагат при радикулит, междуребрена невралгия, полиневрит.

Също така апитерапията е подходяща и за хора с разширени вени, бронхиална астма, хроничен бронхит, мигрена и др. заболявания.

2. Змийски масаж

Това е един от най-необичайните видове масаж, който е разработен и използван за първи път в Израел.

Техниката за неговото прилагане е много проста – на гърба на пациента се поставят 6 змии. И влечугите трябва да бъдат различни видове. Големите змии облекчават дълбоките мускулни спазми и болки, а по-малките създават лек вибриращ ефект.

Да реши да се подложи на такава процедура, далеч не е по силите на всеки, а на някои този терапевтичен метод може да им се стори като истински филм на ужасите.

3. Уринотерапия

През последните години популярността на този метод нарасна, но лекарите препоръчват да се внимава с прилагането му. Към настоящия момент не съществуват научни доказателства за ефективността на уринотерапията.

Поддръжниците на метода твърдят, че пиенето на урина буквално прави чудеса. Според тях пиенето на урината изцелява от:

• злокачествени тумори;
• заболявания на сърцето;
• алергии;
• диабет;
• астма и много други заболявания;

Просто средство срещу всички заболявания.

4. Бирено СПА

Този метод на лечение ще заинтересува тези, които обичат да пият бира. Според лекари потапянето на тялото във вана с бира оказва благоприятно въздействие върху опорно-двигателния апарат, отпуска мускулите и насища организма с ценни витамини, които проникват в него чрез кожата.

За съжаление този терапевтичен метод не е познат у нас. Центрове за бирено СПА има в Чехия, Австрия и в Германия.

В тези държави са изградени множество СПА центрове, където на туристите се предлага потапяне във вана, пълна със специална тъмна бира.
Така например, миналата година в Чехия беше открит нов бирен СПА център, разполагащ с 5 дървени вани – обемът на всяка от тях е 200 литра.

Ваните се пълнят с тъмна бира, с минерална вода от собствен източник и с други полезни компоненти.

5. Хирудотерапия

За хирудотерапията или по-просто казано за лечението с пиявици чували повечето от вас. Този терапевтичен метод е бил използван още преди 2500 години. Сега активно се прилага и в България.

Лекарите отбелязват, че използването на пиявици с цел кръвопускане е много ефективно при лечение на:

• хипертония, мигрена;
• исхемична болест на сърцето, тромбози на кръвоносните съдове;
• очни заболявания – глаукома;
• разширени вени;