Темата за хигиената стана особена важно в момента, в който коронавирусът започна да се разпространява по целия свят, а за нас когато дойде в Европа и бе потвърдения първи случай и в България.

Не трябва да забравяме, че ако си мием ръцете неправилно, то по тях остават патогенни бактерии. Ето няколко от най-типичните грешки, които се извършват при миене на ръцете.

Знаем ли как да си мием правилно ръцете

Твърде бързото миене, според изследване, проведено от учени от Университета на щата Мичиган, показа, че времето, което се отделя за миене на ръцете от повече от 95% от хората, е недостатъчно, за да се избавят от микробите.

За тази цел, по данни на центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, са необходими 15-20 секунди.

Средно хората се мият общо 6 секунди. Освен това не са малко хората, които никога не си мият ръцете след тоалетна.

Тези заключения учените направиха въз основа на наблюдение на поведението на почти 4000 посетители на тоалетни в един от кампусите на Мичиганския университет.

1.Избягваме труднодостъпните места

Ако просто мажем сапун между дланите, а след това веднага ги изплакнем, то най-вероятно ще останат мръсни.

Проблемът е в това, че микробите обичат да „се крият” под ноктите и между пръстите, затова всеки път, когато си мием ръцете, е необходимо да нанасяме сапун и на тези места.

Старайте се по време на миене да се образува достатъчно сапунена пяна – колкото повече търкаме ръцете, толкова по-добре от кожата се отмиват мръсотия и бактерии.

Дори най-упоритото миене на ръцете се обезсмисля, ако не отделяме достатъчно време за търкане. Микробите отлично се размножават на влажна кожа.

Когато напускаме тоалетната с влажни ръце, лесно можем да уловим бактерии от първата повърхност, до която се докоснем.

Ако пред вас стои избор – хартиени кърпи или електрически сушилник за ръце, то за предпочитане са хартиените кърпи.

Авторите на проучване, проведено през 2012 г., анализират всички изследвания, посветени на миенето на ръцете, проведени от 1970 г. насам

Изследователите стигат до заключението, че хартиените кърпи са по-добрия вариант от електрическите сушилници, тъй като за разлика от последните добре попиват влагата от кожата на ръцете, не я пресушават и не разпръсват микроби из цялото помещение.

Ако пък електрическият сушилник е единствената ви възможност, дръжте по-дълго ръцете под струя въздух, за да се изсушат напълно, дори и това да отнеме сравнително повече време.

2.Мием ръцете само след тоалетна

Всеки път, когато се докосвате до всякаква повърхност, която се намира в публично пространство – бутони на асансьор, дръжки на врати, бутони на банкомат, дръжката, за която се хващате в метрото, се излагате на риск микробите да попаднат на ръцете ви.

В случаите, в които няма къде да си измиете ръцете, носете със себе си бутилка с антисептик за ръце и от време на време ги търкайте.

3.Ръцете трябва да се мият само с топла и гореща вода

Въпреки повсеместното разпространеното убеждение, че за ефективно справяне с микробите ще ни помогне топлата и дори по-добре горещата вода, това далеч не е така.

Водата на стайна температура или дори студената ще се справи с тази задача не по-лошо. И такава температура е, дори по-полезна за кожата на ръцете, защото по-малко я изсушава.

Изследване, проведено от учени от Университета на Вандербилт, САЩ, показва, че студената вода помага за понижаване на количеството бактерии на ръцете в същия обем, както и горещата. Но само, когато ръцете се мият според правилата.

Изследователите отбелязват, че нагряването наистина убива патогенните бактерии, но за тази цел ръцете ще трябва да се мият с вряла вода, което, разбира се, е невъзможно, тъй като ще си причиним сериозни изгаряния.

4.Предпочитаме антисептици пред сапун

Съдържащите спирт препарати за дезинфекция могат ефективно да премахнат или да унищожат много типове микроорганизми, но това има своите ограничения.

Освен това те също е необходимо да се ползват правилно – да се нанася на дланта голям обем от средства и да се оставят там за сравнително дълго време, докато дланите не изсъхнат.

Повечето хора не изпълняват тези правила, затова сапунът и водата с няма какво да заменят.

5.Не изплакваме сапуна преди използване 

От мръсните ръце бактериите попаднат на самия сапун, затова е препоръчително да се изплаква, преди да се използва от друг човек или повторно, в противен случай останалите на него бактерии ще попаднат на ръцете ни. Важно е и да се оставя да изсъхва, когато не се използва.