Съществуват не малко заболявания, които предизвикват треска. Когато тялото се нагрява, се създават идеални условия за унищожаване на вируси и други патогенни микроорганизми.

Ето защо не се препоръчва температурата да се сваля, когато е под 38 градуса.

Някои пренебрегват тези препоръки, а също правят немалко други неща, противопоказни  по време на треска.

Какво НЕ трябва да се прави при висока температура

1.Ядене на мазно и пикантно

Съществува мнение, че по време на болест следва да се гладува, за да хвърли организма всички сили за борба с нея и да изразходва част от тях за храносмилане.

От къде обаче да се вземат сили за унищожаване на вируса и бактерии, ако хранителните не стигат за синтез на енергия?

Гладуване, ако не е препоръчано от лекар, няма да има никаква полза. Задължително трябва да се яде, но следва да се избират най-полезните храни.

Мазна, пикантна и калорична храна трудно се смила, затова и организмът не трябва да се претоварва.

По-добре е да се предпочитат зеленчукови супи, рагу, пюре. Храненето е необходимо да е на често, но дробно, като храната следва да е термично и химично щадяща.

2.Прекаляване със сладкото при болест

Учените отдавна доказват, че богатата на прости въглехидрати храна, към която се отнасят и най-различните захарни изделия, понижава активността на левкоцитите. Това са клетките убийци, които унищожават бактерии и вируси.

Това означава, че колкото повече бонбони, бисквити и шоколади ядем по време на болест, толкова по-бавно се движим към оздравяване.

Много от нас ще се възмутят, как да не можем да се поглезим с нещо сладко при висока температура? Нямаме апетит, настроението е на нула, а трябва да се лишим и от най-любимото.

Лесно е да се намери изход от положението – да се употребяват пресни плодове. Разбира се, в тях също се съдържа глюкоза и прости въглехидрати. Но тяхното неблагоприятно въздействие се неутрализира от присъстващите в плодовете витамини и фибри.

3.Употреба на напитки, предизвикващи повишение на телесната температура

Първо, следва да се отбележи каква е ползата от пиенето на течности по време на треска. Когато тялото се нагрява, всички биохимични процеси се ускоряват и неизменен участник в тях е водата.

Организмът има нужда от повече вода по време на болест, затова е необходимо да се прави често, но по малко.

Не всяка напитка може да е от полза при висока температура. Необходимо е да се избягва сладко газирано, а също и белтъчни коктейли, които са полезни за след тренировка.

Натуралните сокове също могат да утоляват жажда, но е за всички. Не трябва да се прекалява с много сладките и кисели напитки.

Първите ще са повече вредни, отколкото полезни, поради причините, описани по-горе. А вторите повишават киселинността на стомашния сок, което също е нежелателно в период на лечение.

Това също се отнася за любимото на много от нас кафе, което не само повишава киселинността на стомаха, но също способства за отделяне на течности.

Температурата на напитките също имат значение, тъй като много от горещите напитки само усилват треската и предизвикват повишаване на телесната температура.

4.Прием на голямо количество Аспирин

Ацетилсалициловата киселина вече няколко десетилетия се използва в медицинската практика като обезболяващо, средство за сваляне на температура и като противовъзпалително.

В ниски дози се назначава като профилактика на инсулт, инфаркти и тромбози. Това е едно от най-широко използваните лекарства в света, но в последно време все по-често се препоръчва да се заменя с парацетамол.

Това се отнася най-вече за децата, при които Аспирин може да предизвика синдром на Рей, предизвикващ отоци на главния мозък и мастна инфилтрация на черния дроб.

Ацетилсалициловата киселина влияе неблагоприятно на стените на стомаха, което може да представлява опасност за болни от язва и гастрит.

Парацетамолът е лишен от тези странични ефекти, затова се използва за понижаване на телесната температура.