Лекарят е авторитет, мнението и предписанията на който са неоспорими. С появата на интернет все повече хора смятат за свой дълг да внесат в лечебния си план някои корекции, поправки.

Това съвсем не означава да се отказваме от назначената терапия, когато в онлайн пространството прочетем някоя вълшебна рецепта за справяне със съществуващото заболяване.

Топ 3 най-игнорирани лекарски предписания 

1.Смяна на формата на лекарството

Един и същ препарат може да има няколко различни форми – сироп, таблетки, разтвор и други.

Често се случва изписаният на детето сироп родителите да заменят по свое усмотрение, защото така е по-евтино.

Дозата на активното вещество при тях е различна, което е необходимо задължително да се отчита.

Препарат под формата на сироп е по-лесно да се приема, и вкусът често е сладък и приятен, което се харесва на децата.

Друг е въпросът, че детето може да има индивидуална реакция към течните форми на лекарствените средства и да започне да повръща.

За това задължително трябва да се съобщи на лекуващия лекар и едновременно с това да се търси изход от така създалото се положение.

Заменянето на инжекции с таблетки също не е вариант, тъй като въвежданите подкожно лекарства действат много по-бързо и ефектът е по-изразен.

Случва се и така предписаните капки за нос да се заменят със спрей. Възможно е да са много по-удобни за използване, но по отношение на малките деца родителите постъпват не съвсем разумно.

Подобно промиване на носа може да се последва от отит, тъй като при децата слуховата тръба е права и по-къса. А това означава, че при високо налягане на струята има риск от проникване на инфекцията и развитие на възпаление на средното ухо.

2.Увеличаване или намаляване на продължителността на лечението

Назначаването на лечение при болест има своята оптимална продължителност, със завършването на която лекарят препоръчва повторно явяване на преглед за оценка на здравословното състояние.

Невинаги обаче обозначеният от специалист срок е достатъчен за пълно оздравяване. Този процес е строго индивидуален и зависи от много фактори – строго спазване на предписания, от имунитета и от съпътстващи заболявания.

Често се случва така, че пациентът да продължава от страх и на свой риск да приема препарати и след завършване на лечението за профилактика.

Това в никакъв случай не следва да се прави, и не е важно дали това се отнася за приема на съдосвиващи капки, антибиотици и още нещо.

Що се отнася до съдосвиващите капки, то при злоупотреба с тях е възможно развитие на вазомоторен ринит – истинска зависимост, която не позволява да спрем използваните средства.

Носът бързо се запушва без тях и обонянието страда диша. Намаляването на курса антибиотици, както и увеличаването му като продължителност не следва да се прави.

При необходимост от смяна на препарата, решението следва да се вземе от специалист.

3.Игнориране на съветите на лекаря при подготовка за изследвания

Има изследвания, които изискват от пациента да спазва определени правила и препоръки. Например, преди да се отиде в лаборатория за даване на кръв, в повечето случаи не трябва да се яде, тоест е необходимо е изследванията да се правят на гладно.

Това е особено важно, когато се дава кръв за определяне на нивата на кръвна захар. Ултразвуковото изследване на органите на храносмилателния тракт също се прави на празен стомах.

Преди изследване на червата е показна и клизма, и то не една. И по-точно, преди процедурата по колоноскопия се правят 3 клизми вечер и 3 клизми сутрин.

Повечето си мислят, че това е просто прищявка на лекаря, а има и такива, които започват да подозират специалистите в издевателство. Но решението пациентът да бъде поставен на диета не е лично желание на лекаря.

Това е съществуваща медицинска практика и закони, основната цел на които е получаване на максимално достоверни резултати от изследванията.