Пушенето на цигари е един от най-разпространените вредни навици. Според статистиката на СЗО, по света пушат 47% от мъжете и 12% от жените, у нас съотношенията са по-различни.

Фактът, че вдишването на цигарен дим вреди на здравето на пушача, е добре известно и не предизвиква никакви съмнения. Но пасивното, или по-правилно казано, принудителното пушене е не по-малко опасно.

Особено възприемчиви към него са бременни и кърмачки, а също и техните деца.

Резултатите от проведените през последните години изследвания показват, че детето още в утробата на майката усеща недостиг на кислород, ако се намира до пушач и вдишва цигарен дим. Нивото на никотин във въздуха няма значение.

Колкото и внимателен и грижовен да е един мъж, то трябва да забрави за пушенето пред бременната си съпруга. Защо това е толкова важно?

Пасивно пушене на майката при бременност - защо е опасно

Пасивно пушене – какво е това

По последни данни, в тютюна се съдържат повече от 7 000 химически съединения. 60 от тях са признати или предполагаеми канцерогени – въздействат на клетките на организма, и водят постепенно до развитие на ракови тумори, а 250 притежават разрушително цитотоксично действие.

При горене на цигара се отделят 2 потока на дим: основен, който непосредствено вдишва активният пушач, и страничен – образува се между дърпанията, именно него получават пасивните пушачи.

Въглероден диоксид, амоняк и никотин се съдържат в най-големи концентрации в странични поток – в 5, 45 и 50 пъти по-високи стойности.

Така в околната среда попадат множество вредни за организма частици. Неслучайно се смята, че пасивното пушене на 1 цигара е по-токсично, отколкото 30-минутен престой до работещ дизелов двигател.

В рамките на изследването учените измерили концентрацията на никотин във въздуха в жилищните помещения на пушещите семейства, която съставлявала от 0,004 до 12,3 мг на кубичен метър.

Това се обяснява с особеностите на пушенето у дома и броя на членовете в семейството. Съдържанието на никотин като цяло във въздуха на домовете на пушещите семейства е повече от 60 пъти по-висок, в сравнение с този на непушещите.

Според финландски изследователи, пределно допустима е концентрацията на никотин от 0,5 мг на кубичен метър въздух.

Съгласно други данни безопасни стойности не съществуват. Известно е, че във всеки случай токсичното действие на дима на пасивния пушач започва след 5 секунди престой до тлееща цигара.

Последствия от пасивно пушене при бременност и кърмене

Най-опасно е въздействието на тютюневите токсини при бременност и кърмещите жени, а също и за деца, които получават своята доза „отрова”.

Така например, при пасивно пушещите бременни се наблюдават различни нарушения на маточно-плацентарното кръвообращение, регистрирани са случаи на отлепване на плацентата и кръвотечения.

Всичко това увеличава риска от самоволен спонтанен аборт или от преждевременно раждане. Децата, които редовно получават чрез кръвта на майката въглероден оксид, изпитват кислороден глад – хипоксия, което нарушава тяхното пълноценно развитие и възпрепятства наддаването на килограми.

Продуктите от пасивното пушене неблагоприятно влияят и на кърмещите майки, като се потиска синтеза на лактогенни хормони и така се нарушава процесът на образуване на мляко.

Освен това токсичните вещества безпрепятствено проникват непосредствено в кърмата, а с тях и в организма на бебето.

При част от децата дори се формира никотинова зависимост от този коктейл, който получават ежедневно.

Пушене на бъдещия татко – по-висок риск от астма за детето

Действието на цигарения дим при активно пушене на бъдещата майка влияе на функцията на белите дробове на детето и е предпоставка за развитие на бронхиална астма. Притежава ли толкова негативно влияние пасивното пушене? Установява се, че вероятността от тази болест, когато таткото пуши, се увеличава при достигане на 6-годишна възраст на детето.

Бременните жени имат право на свобода от цигарен дим както на обществените места, което им е гарантирано по закон, така и у дома.

Ако детето все още не е родено, това не означава, че не усеща негативното влияние на пасивното пушене, бъдещите татковци трябва да се погрижат.