Нервен стомах е често срещано състояние, но то не представя истинска клинична диагноза. То се провокира обикновено от стрес и безпокойство.

Повечето хора описват състоянието на нервен стомах като пърхащи пеперуди около и вътре в стомаха

Повечето хора го свързват с лошо храносмилане поради подуването на корема, промяна на навиците на червата . А други го описват като „възли“ в стомаха и им се струва, че той има собствено мнение.

И е научно доказано, че функцията на цялата храносмилателна система, включително и стомахът се контролира от ентеричната нервна система /ЕНС/, която представлява нещо като втори мозък, тъй като е по-сложно устроена от гръбначния мозък и се състои от 100 млн. нервни клетки.

Подобно на главния мозък ЕНС произвежда химически сигнални вещества, наречени невротрансмитери, посредством които се осъществява обмен на информация от стомаха към мозъка.

Около 9 пъти нерви сигнали са изпратени от стомаха към мозъка, отколкото обратно. Накратко стомахът „казва“ на главния мозък, че нещо не е наред и това предизвиква неговото „изнервяне“.

Какви са симптомите

Най-честите симптоми са коремни болки, спазми, подуване на корема, киселини, често избиване на пот, гадене, повръщане и разстройство.

Други възможни изяви на нервния стомах са:

Киселинен рефлукс

Нивото на стомашните киселини се повишава, което предизвиква проникването им хранопровода, а това резултира в неприятно парене в гърлото и устата. Състоянието може да бъде изключително болезнено и в някои случаи е свързано с тревожност. Пристъпът на киселинен рефлукс обикновено продължава няколко часа.

Синдром на раздразненото дебело черво /СРДЧ/

Повечето лекари смятат, че синдромът, включително запека, диарията и анормалният фецес, се дължат на нарушено храносмилане в стомаха. Въпреки че СРДЧ е чест симптом на нервен стомах, той не се инициира от тревожност и стрес, тези състояния, обаче го обострят;

Язви

Обикновено се смята, че стомашните язви са резултат от начин на живот, при който хората са подложени на стрес. Все пак изследванията показват, че стомашните язви се причиняват от бактериална инфекция на лигавицата на стомаха. Тревожността може да допринесе за развитие на язва, но те се причиняват от поглъщането на замърсена храна и вода.

Газове

Натрупването на газове, по-честото им отделяне чрез оригване или чрез флактуленция също са характерни симптоми на нервен стомах. Макар че флактуленцията е неприятно и неудобно състояние, не представлява сериозен здравословен проблем.

Лечение на нервен стомах

Ако изпитате случайни симптоми на състоянието, те могат да бъдат облекчени с помощта на народната медицина и промени в начина на живот, като целта е подобряване на храносмилателната функция. Но ако симптомите при вас са ежедневие или се проявяват всяка седмица, е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Важно е да промените начина си на хранене, като трябва да проследявате всяка храна, която консумирате и впоследствие да наблюдавате как тя ви влияе.Най-добре е да започнете да си водите хранителен дневник, в който да записвате това, което консумирате и как се чувствате след това.

Пиенето на газирани напитки и мляко , както и храни с високо съдържание на наситени мазнини като боб, зеле, броколи могат да създадат условия за натрупването на газове на храносмилателния тракт. Също така много пикантни храни могат да предизвикат стомашно разстройство и да влошат състоянието ви и да доведат до нервен стомах.

А медът, копъра и канелата ще облекчат стомашните симптоми и трябва да пиете 8-10 чаши вода дневно, за да успокоите стомаха и да осигурите поддържането на нормална чревна функция.