Копърът е едногодишно тревисто растение, достигащо височина от 40 до 120 см, и е с тъмнозелен цвят. Диворастящ се среща в Хималаите, Иран, Централна и Югозападна Азия, която всъщност е и неговата родина.
Това растение отдавна се отглежда в цяла Северна Африка и Европа. Бил е използван от египетските лечители още от преди 5000 години. Остатъци от копър са били открити в разкопки на територията на римско селище във Великобритания.
През Средновековието дори се е смятало, че крехкото растение е било силно защитно средство срещу направени магии. В Библията се споменава, че фарисеите плащали десятък с листа, семена и стъбла на копър.
Сега това растение е култивирано и се отглежда на почти всички континенти, освен Антарктида и Австралия. В България също е доста разпространен, повечето от нас вероятно са консумирали таратор с добавен копър за аромат и по-добър вкус.
Хранителна стойност на 100 грама копър
- Белтъчини – 2.5 грама;
- Мазнини – 0.5 грама;
- Въглехидрати – 6.3 грама;
- Минерални соли – 2.3 грама;
- Вода – 85 грама;
- Енергийна стойност – 40 килокалории.
Полезни свойства
Листата на копъра съдържат в себе си аскорбинова и никотинова киселина, рибофлавин, тиамин, каротин, пектинови вещества, флавоноиди, следните минерали – калий, калций, фосфор, желязо.
Плодовете на копъра са с високо съдържание на белтъчини и масла, състоящи се от олеинова, линолова и палмитинова киселина. Всички части на растението съдържат етерично масло, което му придава специфичен мирис, и флавоноиди.
Поради наличието в копъра на магнезиеви соли и желязо в лесно усвоими форми значително се подобряват кръвотворните процеси.
Етеричното масло от растението способства за по-ефективната секреция на жлъчна течност, както и за по-бързото образуване на храносмилателни ензими и за отделянето на по-голямо количество урина. Това етерично масло от копър осигурява и дезинфекцията на организма, особено на пикочополовота и храносмилателната система.
Лечебни свойства на копъра
В медицината използват копъра за производството на лекарствения препарат анетин, който подобрява функцията на сърдечно-съдовата система.
Съдържанието в растението на анетин способства за разширяването на кръвоносните съдове в мозъка и на сърдечната мускулна тъкан и по този начин стократно се увеличава снабдяването на тези органи с хранителни вещества и с кислород.
Копърът трябва да се консумира за стимулиране на лактацията при кърмещите жени, за увеличаване на обема на диурезата, при проблеми с дихателните органи, при повишено кръвно налягане и за подобряване на зрението.
Тинктурата от листата на това растение се употребява при хипертония като спазмолитично, диуретично и пикочогонно средство.
Копърът е отлично обезболяващо средство при язви /в частност при язва на стомаха и на дванадесетопръстника /, холецистит и други заболявания на органите в стомашната кухина.
Семената на това растение се използват за направата на тинктури, стимулиращи апетита и подобряващи храносмилането. Спомагат също така за лечението на безсъние и възпаление на бъбреците.
При различните форми на колит и за увеличаване на секрецията на кърма при кърмещите жени, е необходимо да се по 1 грам прах, получен от семената на копъра.
Маслото от това тревисто растение се употребява при бронхити и пневмонии, тъй като то благоприятства отделянето на по-голямото количество слуз от бронхите.
Противопоказания
Не е желателно да се употребява копър от хората с понижено кръвно налягане и такива с индивидуална непоносимост.
Ако се употребяват прекалено големи количества от това растение, е възможно влошаване на зрението, световъртеж и усещане за отпадналост.