Копърът е едногодишно тревисто растение, достигащо височина от 40 до 120 см, и е с тъмнозелен цвят. Диворастящ се среща в Хималаите, Иран, Централна и Югозападна Азия, която всъщност е и неговата родина.

Това растение отдавна се отглежда в цяла Северна Африка и Европа. Бил е използван от египетските лечители още от преди 5000 години. Остатъци от копър са били открити в разкопки на територията на римско селище във Великобритания.

През Средновековието дори се е смятало, че крехкото растение е било силно защитно средство срещу направени магии. В Библията се споменава, че фарисеите плащали десятък с листа, семена и стъбла на копър.

Сега това растение е култивирано и се отглежда на почти всички континенти, освен Антарктида и Австралия. В България също е доста разпространен, повечето от нас вероятно са консумирали таратор с добавен копър за аромат и по-добър вкус.

Хранителна стойност на 100 грама копър

  • Белтъчини – 2.5 грама;
  • Мазнини – 0.5 грама;
  • Въглехидрати – 6.3 грама;
  • Минерални соли – 2.3 грама;
  • Вода – 85 грама;
  • Енергийна стойност – 40 килокалории.

Полезни свойства

Листата на копъра съдържат в себе си аскорбинова и никотинова киселина, рибофлавин, тиамин, каротин, пектинови вещества, флавоноиди, следните минерали – калий, калций, фосфор, желязо.

Плодовете на копъра са с високо съдържание на белтъчини и масла, състоящи се от олеинова, линолова и палмитинова киселина. Всички части на растението съдържат етерично масло, което му придава специфичен мирис, и флавоноиди.

Поради наличието в копъра на магнезиеви соли и желязо в лесно усвоими форми значително се подобряват кръвотворните процеси.

Етеричното масло от растението способства за по-ефективната секреция на жлъчна течност, както и за по-бързото образуване на храносмилателни ензими и за отделянето на по-голямо количество урина. Това етерично масло от копър осигурява и дезинфекцията на организма, особено на пикочополовота и храносмилателната система.

Лечебни свойства на копъра

В медицината използват копъра за производството на лекарствения препарат анетин, който подобрява функцията на сърдечно-съдовата система.

Съдържанието в растението на анетин способства за разширяването на кръвоносните съдове в мозъка и на сърдечната мускулна тъкан и по този начин стократно се увеличава снабдяването на тези органи с хранителни вещества и с кислород.

Копърът трябва да се консумира за стимулиране на лактацията при кърмещите жени, за увеличаване на обема на диурезата, при проблеми с дихателните органи, при повишено кръвно налягане и за подобряване на зрението.

Тинктурата от листата на това растение се употребява при хипертония като спазмолитично, диуретично и пикочогонно средство.

Копърът е отлично обезболяващо средство при язви /в частност при язва на стомаха и на дванадесетопръстника /, холецистит и други заболявания на органите в стомашната кухина.

Семената на това растение се използват за направата на тинктури, стимулиращи апетита и подобряващи храносмилането. Спомагат също така за лечението на безсъние и възпаление на бъбреците.

При различните форми на колит и за увеличаване на секрецията на кърма при кърмещите жени, е необходимо да се по 1 грам прах, получен от семената на копъра.

Маслото от това тревисто растение се употребява при бронхити и пневмонии, тъй като то благоприятства отделянето на по-голямото количество слуз от бронхите.

Противопоказания

Не е желателно да се употребява копър от хората с понижено кръвно налягане и такива с индивидуална непоносимост.
Ако се употребяват прекалено големи количества от това растение, е възможно влошаване на зрението, световъртеж и усещане за отпадналост.