При думата „нарцис” най-често си представяме мъж. Жените имат навика, дори да търсят в интернет как да разпознаят мъж нарцис на първа среща или как да напуснат мъж нарцис, който се е преструвал, докато са били гаджета. И забравяме, че това може и да е жена – родна майка, приятелка, началник. И тя може не по-малко разрушително да въздейства на живота ни.

Немислимо его и самодоволство – тези черти приписваме на хората с нарцистично личностно разстройство. Тези свойства на характера са присъщи и за жените, и за мъжете.

Разбира се, има изследвания за това, че мъжете най-често са предразположени към това психическо разстройство.

Наистина ли представители на силния пол най-често стават нарциси, или жените просто по-добре успяват да скрият своите неприятни черти, като се стараят да извлекат максимум полза от тези качества, които им помагат да постигат целите си.

По какво да разпознаваме жените нарциси

1.Насочва всеки разговор към собствената си личност

Да говорим себе си е нормално. Всички понякога разказваме истории от своя живот, илюстрираме с примери ситуацията.

Жената нарцис при всеки разговор пренасочва вниманието към себе си, своите чувства и преживявания. Запитайте се кога за последно е попитала нещо за вас и за вашия живот.

Ако отговорът е никога или вчера, но след минута започва отново да говори за себе си, най-вероятно пред вас е нарцис.

2.Постоянно отменя съвместните ви планове

Ако имате приятелка, която патологично е неспособна да се придържа към уговорки, напълно вероятно е това да е признак на нарцисизъм. Възможно е мимолетно да ви помоли за прошка, но всички нейни действия показват, че ѝ е все едно как отмяната на общите ви планове от нейна страна е повлияла на живота ви.

Не се интересува как сте прекарали вечерта, която до преди нейното решение сте смятали да бъдете заедно.

Интересува я само свободата да прави това, което иска, когато иска и с когото иска, независимо от реакциите на другите хора.

3.Ядосва се, когато чуе НЕ

Това е един от най-сигурните начини да разберете, че се касае за жена-нарцис. Когато следващият път ви помоли за нещо, кажете НЕ и вижте реакцията. Дори не е нужно да отказвате веднага, а да кажете, че ви е нужно време, за да помислите.

Нарцисите ненавиждат такива ситуации – те буквално усещат, че другият човек придобива по някакъв начин власт над техния живот.

Това не е по силите им да понесат – очите им се изпълват с ярост и те по всякакъв начин ще се опитат да ви убедят да дадете отговор точно сега. И разбира се, трябва да е положителен. Ако все пак успеете да отклоните молбата, най-вероятно ще се превърнете във враг – до момента, в който не ѝ потрябва нещо от вас.

4. Сваля мъже, които изобщо не харесва

Свалките са весел и безгрижен процес. Но за нарциса това не е развлечение или проявление на симпатия – това е средство, с което постига своето. Такава жена насочва често своята сексуална енергия към мъжете, които изобщо не ѝ харесват, но могат да се окажат полезни.

Тези личности са уверени, че на свята няма по-добър от тях и никой не може да устои на техния чар.

5.Всички останали са под нивото ѝ

Такава жена е убедена, че стои на върха на социалната стълбица, каквото ѝ да нейното положение всъщност, и всички останали са под нивото ѝ. Това става забележимо, когато говори за другите, техните постижения и начин на живот.

6.Никога не признава вината си

Когато закъснява за среща, тя не моли за извинение. Подробно ви разказва как за всичко са виновни задръстванията, таксиджиите или обърканите обяснения къде е трябвало да ходи.

В светогледа на такъв човек няма вариант, при който може да се окаже причина за някакъв проблем или грешки – винаги ще е виновен друг или обстоятелства на непреодолима сила.

7.Постоянно си прави селфита

Всички правим това от време на време или дори по-често, отколкото би трябвало. Но ако в телефона на жената или в социалните мрежи всички снимки са посветени единствено на нейното лице в различни пози, това с по-голяма вероятност говори за нарцисизъм.

Не виждате снимки на семейството, приятели, деца, домашни любимци или красивото вечерно небе.