Когато преминем под венчило, се надяваме, че бракът ще е щастлив, и ще живеем дълго и щастливо, в радост и любов. Мечтите понякога не се сбъдват.

Случайните или постоянните изневери на половинката слагат край на отношенията и може да наложат да се стигне до прекратяване на брака.

Учени от университета на Западна Австралия са убедени, че този изход може да се предвиди.

На кого изневярата е написана на лицето

През 2019 г. учени от Университета на Западна Австралия правят заключения от необичайно изследване.

Резултатите са публикувани от Лондонската кралска асоциация. Учените проведоха запитване сред 189 души дали са изневерявали на своята постоянна половинка, след което помолили други хора да опитат да определят това по лицето.

Доброволците оценяват привлекателността, а също и склонността на хората към изневери по скалата от 1 до 10. Общо в разобличаване на изневеряващите взели участие 592 мъже и 924 жени.

Резултатите от експеримента се оказват съвсем неутешителни за мъжете. Склонността към изневери на техните доброволците определяли с висока степен на точност, а също и по отношение на жените често бъркали.

За сравнение – неверните мъже успели да идентифицират повече от 14% от запитаните, а неверните жени – по-малко от 4%, което е приблизително 5 пъти по-малко.

И макар процентът на разпознаване при двата пола е относително нисък, изследователите смятат, че заключенията от експеримента може да са с еволюционно значение, тъй като така могат да се идентифицират потенциални измамници.

От друга страна, склонността към изневяра не означава, че реално се изневерява. Необходимо ли е да се поставя под съмнение връзката с половинката, защото това е написано на лицето.

Според проведените проучвания, всеки 5-ти жител на САЩ изневерява на своята половинка. В България ситуацията е още по-лоша – странични връзки има всеки 3-ти от запитаните.

Явни признаци на изневяра

Няма нищо по-лошо от подозренията в изневяра. Сериозните обвинения отравят живота, а някъде дълбоко вътре в нас тлее надежда, че подозренията са безпочвени.

Психолози и експерти провеждат проучвания по отношения на хора, признали си, че са изневерили, както се е променил техният живот след изневярата на половинката.

Съответните проучвания били проведени и сред техните половинки. Изследователите се интересували забелязвали ли са нещо необичайно в поведението на изневеряващите? Неочаквано, но факт – откриват се много общи неща.

1.Половинката се държи необичайно

Признал си разобличен в изневяра мъж отбелязва, че неговата жена усеща какво се случва много, преди да се появят реални доказателства.

И това е, защото прекарвайки с човек няколко месеци или години, неговата половинка знае типичното му поведение. И ако внезапно настъпи промяна, това кара половинката да се усъмни, че има нещо.

Например, в описания случай мъжът си взема телефона и отива в тоалетната, за да си общува с любовницата. На съпругата си казва, че там чете новини и си проверява електронната поща.

2.Чести промени в настроението

Изневеряващият партньор често търси повод, за да излезе от вкъщи. Очаква среща с любовник или с любовница, и често си измисля нови оправдания. Но рано или късно фантазията приключва.

Ако изневеряващият няма реална причина да не е у дома, си я създава сам.

Постоянно търси причини, за да не е вкъщи, и всеки път си измисля нови оправдания. С времето обаче това става все по-трудно. Затова и просто започва да се кара за дребни неща с половинката си.

3.Поява на нови хобита

Няма нищо лошо, например, в промяна на музикалните предпочитания, но ако половинката ви започва да харесва друга музика и не ви приема в кръга на своите хобита, то това е повод да се замислите.

4.Прекомерни грижи за себе си

Стабилният брак и ежедневието карат човек да се поотпусне – партньорите си позволяват волности в дрехите, грима и прическите.

Затова и изневеряващите започват да се грижат повече за себе си и за кратко време се преобразяват, което става и повод да се гордеят за себе си.

След като започва връзка с друг мъж, жена си признава, че е отслабнала с 5 килограма, което е немислимо за нея преди това.

5.Интимна близост – по-рядко или по-често

Някои си намират друга половинка, защото искат да опитат нещо ново, да експериментират в леглото, и това води до загуба на интерес към официалната половинка.

При други е точно обратното – сексът става почти ежедневие, макар и преди това може да е бил доста по на рядко.