Изследователи от Bucknell University публикуваха данни в подкрепа на любовта към себе си. Според учените недоволството, свързано със съвършенството на фигурата, излага човека на сериозен риск от заболявания.

Опасни инфекции могат да възникнат въз основа на неприемането на себе си, според американски специалисти.

Учените уверяват, че психологическите комплекси, развиващи се, поради влиянието на масовата култура, вредят на здравето на милиони жители на нашата планета.

Неудовлетворението към себе си обуславя развитието на депресии, дисморфобии, а също и предизвиква хранителни разстройства и много други психически заболявания.
Експертите провели 2 проучвания, в едно от които участвали 177 студентки.

Доброволките трябвало да отговарят на въпроси за това съгласни ли са те с твърденията за възприемане на собственото тяло.

Учените предлагали няколко фрази за избор. Сред тях били: „Моето тяло не е с такива мерки каквито би трябвало да бъде, поради това аз изпитвам срам“, „Убедена съм, че моето тяло само ще разбере кое е най-добре за него“.

Участниците в проучването били запитани от какви инфекциозни заболявания като такива на дихателните пътища, гъбички, пневмонии, диарии, са ги безпокоили през последните няколко години.

Второто проучване се основавало на анализа на данните от първото.

Американските специалисти проверили до колко получената от доброволците информация е последователна, ако се отчетат такива фактори като наличие на депресии, вредни навици, индекс на телесната маса.

Според резултатите от изследването участниците, при които била установена висока степен на отрицателно отношение към собственото тяло и ниска самооценка, по-често от останалите девойки страдали от инфекциозни заболявания.

На свой ред, по-ранно проучване показало, че още от 8-мата си година децата започват да изпитват ненавист към собственото тяло.

Изследователите от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина коментират, че културата на тялото като на модел, въздейства дори и на най-малките ученици.

Експертите наблюдават 6000 деца в продължение на няколко години и установили, че девойките с ниска самооценка в ранна възраст се превръщали в жертви на хранителни разстройства без значение дали са били с наднормено тегло или не.

Но сред момченцата нарушения се наблюдавали само в случай, ако те страдат от тегло над нормата.

Как да повишите самооценката си?

Американски учени провели 5 изследвания в опит да установят какво влияние имат спонтанни мисли върху човешката психология.

В частност те успели да открият, че мислите, които помагат на човек да разбере собствените си убеждения, му помагат да повиши и собствената си самооценка.
Следва да отбележим, че нивото на самочувствието влияе на всички постъпки на човека. За съжаление, повечето хора са с ниска самооценка.

Това означава, че те мислят за себе си по-негативно, отколкото би трябвало.

Но също така има случаи, при които хората са с повишена самооценка. Но учените и досега не успели да изяснят защо човекът понякога надценява своите възможности.

Психолозите твърдят, че повишаването на самооценката е напълно възможно. Разбира се това не е толкова просто като да щракнеш с палци, но нищо в нашия живот не ни се предоставя просто така.

И така преди всичко следва да престанете да се сравнявате с другите, тъй като винаги ще се намери някой, който е по-добър в нещо от вас. Така сравнението може да бъде безкрайно. И на второ място не следва да се порицавате и да се ругаете, ако сте се отпуснали или пък сте направили грешка.