Какво представлява ниското кръвно налягане?

Ниското кръвно е състояние, което е трудно се поддава на третиране. Докато високото кръвно налягане се определя като „тих убиец“ и се свързва с определени симптоми, то хипотонията е възможно да е нормална за човека, ако е без симптоми, но е ще е от голямо значение, ако е свързана с анормална функция на тялото.

Понякога ниското кръвно е полезно, тъй като така се поддържа кръвното налягане под контрол. Но в други случаи е вредно, защото не се осигурява достатъчно приток на кръв към всички органи на тялото.

Кръвното налягане се определя по два компонента и те са изразени в съотношение.

Нормалното кръвно налягане е 120/80 и се измерва натиска на кръвта върху артериите.

Какви са причините за  хипотония?

Ако от ниското кръвно получавате някакви симптоми, причините могат да бъдат три:

  • Сърцето не създава достатъчно налягане на кръвта при изпомпване
  • Стените на артериите са твърди разширени
  • Недостатъчно интраваскуларна течност в кръвоснабдителната система

Симптоми на хипотония

Ако ниското кръвно налягане е нормално за пациента, тогава той няма да има никакви симптоми. Но ако то е симптоматично, засегнатият може да почувства:

  • Замаяност и слабост
  • Отпадналост
  • Задух
  • Болки в гърдите

Симптомите зависят от това кой орган не е кръвоснабден достатъчно добре.

Какви могат да бъдат усложненията?

Ако хипотонията води до недостиг на кръвоснабдяване на някои органи, това може да причини тяхното увреждане. Възможни са инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност и чревна исхемия – понижено кръвоснабдяване на тънките и дебелите черва.

Продължителната хипотония може да предизвика силен шок или смърт на засегнатото лице.

Лечение на хипотония

Обикновено ниското кръвно налягане не изисква лечение. Ако ниското кръвно налягане предизвиква болка в гърдите, задух или се дължи на силно кървене, се поставя диагноза за всеки конкретен случай и тогава се определя подходящото лечение.

Възможно е, ако състоянието на пациента се влоши,  да бъде настанен за лечение в болнично заведение за по-нататъшно лечение. Пациент с ниско кръвно налягане, което е симптоматично, може да изпадне в шок (ситуация, при която телесните органи не могат да функционират поради липса на кръвоснабдяване).

Вливането на интраваскуларна течност , поставянето на кислородна маска и наблюдение на сърдечната дейност е да се наложи, за да се установи конкретния причинител на хипотонията.

По-често при наличие на симптоми засегнатият се чувства добре и лекуващият лекар трябва да установи причината за ниското кръвно налягане и лечението да бъде насочено към нейното отстраняване.

Как да се предпазим от хипотония?

Най-добрият начин да се предпазим от хипотония е като пием много течности. Когато се изпотявате при тренировка или от горещото време кръвното налягане може да спадне рязко поради дехидрадатация. Ако се чувствате отпаднали можете да пиете енергийна напитка или бульон. Като заместите загубените течности кръвното ви налягане бързо ще се нормализира.. Разбира се, обикновената питейна вода също е много подходяща.

Хранете се редовно. Преди колко време се нахранихте последно? Ако за изминали няколко часа, трябва да хапнете нещо, дори да е много малко например парче плод или малко сирене.

Някои хора се чувстват замаяни, когато стават сутринта от леглото или след продължително стоене в седнало положение при изправяне, това е сигурен симптом на ниско кръвно налягане. При това положение те трябва движат краката си, докато са седнали от време на време за по-няколко секунди или когато стават да го правят не изведнъж.