Какво представлява ниското кръвно налягане?

Ниското кръвно е състояние, което е трудно се поддава на третиране. Докато високото кръвно налягане се определя като „тих убиец“ и се свързва с определени симптоми, то хипотонията е възможно да е нормална за човека, ако е без симптоми, но е ще е от голямо значение, ако е свързана с анормална функция на тялото.

Понякога ниското кръвно е полезно, тъй като така се поддържа кръвното налягане под контрол. Но в други случаи е вредно, защото не се осигурява достатъчно приток на кръв към всички органи на тялото.

Кръвното налягане се определя по два компонента и те са изразени в съотношение.

Нормалното кръвно налягане е 120/80 и се измерва натиска на кръвта върху артериите.

Какви са причините за хипотония?

Една от възможните причини за хипотония е слабост на сърцето и неговата неспособност да изпомпва достатъчно кръв в организма.

Това може да се дължи на различни сърдечни проблеми, като например сърдечна недостатъчност, аритмии или клапни увреждания.

Когато сърцето не функционира оптимално, кръвта не може да се движи ефективно, което води до намалено кръвно налягане.

Още една честа причина за хипотония е свързана със стените на артериите. Ако артериите станат твърди и загубят своята еластичност, те не могат да се разширят и съберат повече кръв, когато сърцето изпомпва кръвта си през тях. Това също води до намалено кръвно налягане и може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

В допълнение, недостатъчното количество интраваскуларна течност (течност в кръвните съдове) може също да допринесе за развитието на хипотония.

Ако обемът на кръвта или другите телесни течности е недостатъчен, това може да намали налягането в кръвоносната система.

Въпреки че тези три ситуации са често свързвани с хипотония, е важно да се отбележи, че състоянието може да бъде много индивидуално и има много други фактори, които могат да влияят на кръвното налягане.

Симптоми на хипотония

Замаяност и слабост са най-честите симптоми на хипотония. Засегнатият се чувства възприемчив за губене на равновесие и може да изпита нестабилност при стоящо или сядане.

Често се изпитва и отпадналост, която може да бъде обяснена с намалената доставка на кръв и кислород до мускулите и тъканите.

Задухът е още един чест симптом при хипотонията. Намаленото кръвно налягане може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване на белите дробове и тъканите на дихателната система, което води до чувство на задух и затруднено дишане.

При някои хора с хипотония се наблюдават и болки в гърдите. Това може да се случи, когато сърцето не снабдява достатъчно кръв с кислород на сърдечния мускул.

Като резултат, засегнатият може да изпитва болки или дискомфорт в гърдите, което се проявява особено по време на физическо натоварване или стрес.

Симптомите на хипотонията също така зависят от това кой орган не е достатъчно добре снабден с кръв. Например, ако мозъчното кръвоснабдяване е намалено, може да възникнат главоболия, замаяние и затъмнение на зрението.

Ако черният дроб не получава достатъчно кръв, храненето може да стане трудно и да се появят симптоми като необичайна глад и слабост.

Какви могат да бъдат усложненията?

Ако хипотонията води до недостиг на кръвоснабдяване на някои органи, това може да причини тяхното увреждане.

Възможни са инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност и чревна исхемия – понижено кръвоснабдяване на тънките и дебелите черва.

Продължителната хипотония може да предизвика силен шок или смърт на засегнатото лице.

Лечение на хипотония

Обикновено ниското кръвно налягане не изисква лечение. Ако ниското кръвно налягане предизвиква болка в гърдите, задух или се дължи на силно кървене, се поставя диагноза за всеки конкретен случай и тогава се определя подходящото лечение.

Възможно е, ако състоянието на пациента се влоши, да бъде настанен за лечение в болнично заведение за по-нататъшно лечение.

Пациент с ниско кръвно налягане, което е симптоматично, може да изпадне в шок (ситуация, при която телесните органи не могат да функционират поради липса на кръвоснабдяване).

Вливането на интраваскуларна течност , поставянето на кислородна маска и наблюдение на сърдечната дейност е да се наложи, за да се установи конкретния причинител на хипотонията.

По-често при наличие на симптоми засегнатият се чувства добре и лекуващият лекар трябва да установи причината за ниското кръвно налягане и лечението да бъде насочено към нейното отстраняване.

Как да се предпазим от хипотония?

Най-добрият начин да се предпазим от хипотония е като пием много течности. Когато се изпотявате при тренировка или от горещото време кръвното налягане може да спадне рязко поради дехидрадатация.

Ако се чувствате отпаднали можете да пиете енергийна напитка или бульон. Като заместите загубените течности кръвното ви налягане бързо ще се нормализира.. Разбира се, обикновената питейна вода също е много подходяща.

Хранете се редовно. Преди колко време се нахранихте последно? Ако за изминали няколко часа, трябва да хапнете нещо, дори да е много малко например парче плод или малко сирене.

Някои хора се чувстват замаяни, когато стават сутринта от леглото или след продължително стоене в седнало положение при изправяне, това е сигурен симптом на ниско кръвно налягане.

При това положение те трябва движат краката си, докато са седнали от време на време за по-няколко секунди или когато стават да го правят не изведнъж.