Низоралът е синтетично противогъбично средство с широк спектър на действие. Главен активен негов компонент е кетоконазол. Препаратът се назначава най-често при гъбични инфекци, при онихомикоза, себореен дерматит, пърхот и при розов лишей.

Състава и форма на отпускане

Днес Низоралът се отпуска под формата на таблетки, шампоани, кремове, а също и като вагинални супозитории.

1 таблетка от противогъбното средство съдържа 200 мг кетоконазол и някои спомагателни вещества. Таблетките се предлагат на блистери по 10 броя – от 1 до 3 блистера в картонена опаковка.

1 грам от крема съдържа 20 мг кетоконазол и неактивни компоненти. Кремът за външно приложение се предлага на тубички по 15 грама, поставени в картонени опаковки.

1 грам от шампоана съдържа 20 мг кетоконазол и някои помощни вещества. Предлага в пластмасови флакони от по 25 и 60 грама.

Фаркамакологично действие

Активността на средствата Низорал се основава на влизащия в техния състав кетоконазол, който притежава фунгицидно и фунгистатично действие, насочено срещу дрождите и диморфните гъбички, разноцветния лишей, еумицетите, трихофитоните, дерматофити, криптококи, епидермофити, стрептококи и стафилококи.

Към настоящия момент съществуват множество положителни отзиви за Низорала, прилаган за лечението на себорея, предизвикана от щамовете на Pityrosporum ovate.
Активното вещество на Низорала при външно приложение не се абсорбира в кръвта.

Показания за използването на Низорал

В таблетна форма се назначава за профилактика и лечение на микози, които са предизвикани от чувствителни към кетоконазол причинители. Към тези заболявания се отнасят:

• Микози на меките тъкани, кожите и ноктите;

• Системни микози;

• Хронична вагинална кандидоза в период на обостряне – също при неефективност на локалната терапия;

• Гъбични инфекции на лигавиците на органите на храносмилателната система;

Също така таблетките с активна съставка кетоконазол са показни за профилактика на гъбични инфекции при хора с понижен имунитет, включително и поради прием на химиотерапевтични лекарства.

Кремът, съгласно инструкцията за употреба се използва на лечение на следните заболявания:

• Себорея;
• Епидермофития на китките и на коленете;
• Слабинна епидермофития;
• Дерматомикоза, а също и при микози на повърхността на кожата, които са предизвикани от гъбички от рода Кандида.
• Розов лишей;

Шампоанът се предписва при разноцветен лишей на кожата на главата и при себореен дерматит – пърхот.

Супозиториите, съгласно инструкциите, се назначават при млечница.

Противопоказания

Инструкцията, а също и мненията на хората, използвали този противогъбичен препарат, показват, че таблетките не трябва да се използват по време на бременност, лактация – кърмене и при тежки патологии на черния дроб и бъбреците.

Кремът и шампоанът кърмещите и бременните жени могат да използват, но само след като се консултират с лекуващия си лекар.
Също тези препарати са противопоказни при индивидуална непоносимост към кетоконазола.

Таблетките с особено внимание трябва да се предписват на хора с нарушен хормонален баланс. А също така и такива, които са на терапия с хепатотоксични препарати и на жени над 50-годишна възраст.

Препаратите, съдържащи рифампицин и изониазид, понижават нивата на кетоконазола.

Низоралът според инструкциите предизвика повишаване на концентрациите на активните вещества на варфарина, циклоспорина, метилпреднизолона, аценокумарола и на фенилина.

Съчетаването на таблетките и нискохормоналните контрацептиви може да предизвика кръвотечение.

А всички препарати, съдържащи кетоконазол, не следва да се комбинират с етанол и дифенин, тъй като увеличават токсичността на последните.

Способ на приложение

Таблетките е препоръчително да се приемат по време на хранене. На възрастни се назначават в дози от по 200 мг на денонощие. В някои случаи дозата може да се повиши до 400 мг дневно.