Низорал - показания, състав и противопоказания
Здравна Енциклопедия

Низоралът е синтетично противогъбично средство с широк спектър на действие. Главен активен негов компонент е кетоконазол. Препаратът се назначава най-често при гъбични инфекци, при онихомикоза, себореен дерматит, пърхот и при розов лишей.

Състава и форма на отпускане

Днес Низоралът се отпуска под формата на таблетки, шампоани, кремове, а също и като вагинални супозитории.

1 таблетка от противогъбното средство съдържа 200 мг кетоконазол и някои спомагателни вещества. Таблетките се предлагат на блистери по 10 броя – от 1 до 3 блистера в картонена опаковка.

1 грам от крема съдържа 20 мг кетоконазол и неактивни компоненти. Кремът за външно приложение се предлага на тубички по 15 грама, поставени в картонени опаковки.

1 грам от шампоана съдържа 20 мг кетоконазол и някои помощни вещества. Предлага в пластмасови флакони от по 25 и 60 грама.

Фаркамакологично действие

Активността на средствата Низорал се основава на влизащия в техния състав кетоконазол, който притежава фунгицидно и фунгистатично действие, насочено срещу дрождите и диморфните гъбички, разноцветния лишей, еумицетите, трихофитоните, дерматофити, криптококи, епидермофити, стрептококи и стафилококи.

Към настоящия момент съществуват множество положителни отзиви за Низорала, прилаган за лечението на себорея, предизвикана от щамовете на Pityrosporum ovate.
Активното вещество на Низорала при външно приложение не се абсорбира в кръвта.

Показания за използването на Низорал

В таблетна форма се назначава за профилактика и лечение на микози, които са предизвикани от чувствителни към кетоконазол причинители. Към тези заболявания се отнасят:

• Микози на меките тъкани, кожите и ноктите;

• Системни микози;

• Хронична вагинална кандидоза в период на обостряне – също при неефективност на локалната терапия;

• Гъбични инфекции на лигавиците на органите на храносмилателната система;

Също така таблетките с активна съставка кетоконазол са показни за профилактика на гъбични инфекции при хора с понижен имунитет, включително и поради прием на химиотерапевтични лекарства.

Кремът, съгласно инструкцията за употреба се използва на лечение на следните заболявания:

• Себорея;
• Епидермофития на китките и на коленете;
• Слабинна епидермофития;
• Дерматомикоза, а също и при микози на повърхността на кожата, които са предизвикани от гъбички от рода Кандида.
• Розов лишей;

Шампоанът се предписва при разноцветен лишей на кожата на главата и при себореен дерматит – пърхот.

Супозиториите, съгласно инструкциите, се назначават при млечница.

Противопоказания

Инструкцията, а също и мненията на хората, използвали този противогъбичен препарат, показват, че таблетките не трябва да се използват по време на бременност, лактация – кърмене и при тежки патологии на черния дроб и бъбреците.

Кремът и шампоанът кърмещите и бременните жени могат да използват, но само след като се консултират с лекуващия си лекар.
Също тези препарати са противопоказни при индивидуална непоносимост към кетоконазола.

Таблетките с особено внимание трябва да се предписват на хора с нарушен хормонален баланс. А също така и такива, които са на терапия с хепатотоксични препарати и на жени над 50-годишна възраст.

Препаратите, съдържащи рифампицин и изониазид, понижават нивата на кетоконазола.

Низоралът според инструкциите предизвика повишаване на концентрациите на активните вещества на варфарина, циклоспорина, метилпреднизолона, аценокумарола и на фенилина.

Съчетаването на таблетките и нискохормоналните контрацептиви може да предизвика кръвотечение.

А всички препарати, съдържащи кетоконазол, не следва да се комбинират с етанол и дифенин, тъй като увеличават токсичността на последните.

Способ на приложение

Таблетките е препоръчително да се приемат по време на хранене. На възрастни се назначават в дози от по 200 мг на денонощие. В някои случаи дозата може да се повиши до 400 мг дневно.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 117

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg