Щитовидна жлеза представлява орган в областта на шията с форма на пеперуда. Нейната функция се състои в синтез и освобождаване на щитовидни хормони, регулира използването на енергията от организма.

Оказва влияние почти на всяка клетка, тъкан и орган в човешкото тяло. Неоткритите заболявания на щитовидната жлеза могат да имат сериозни последствия за много органи и функции на човека, сред които са черният дроб, червата, репродуктивната система, сърцето и дори мозъка.

Щитовидната жлеза образува 2 хормона Т3 и Т4, които се освобождават в кръвния поток и достигат практически всички клетки на организма. Йодът е важен компонент, необходим за синтеза на щитовидни хормони.

Човешкият организъм не образува сам йод, той го получава чрез храната, която всички ние употребяваме ежедневно. Много е важно човек редовно да си набавя достатъчно количество йод, именно поради това в много държави по света, сред които и България, трапезната сол допълнително се обогатява с йод.

Мозъкът контролира нивата на Т3 и Т4 в кръвта. За тази цел той използва хормонът ТТХ или тиреотропен хормон. ТТХ дава сигнал на щитовидната жлеза да синтезира голямо количество хормони.

Съответно, когато на организма са му необходими повече хормони на щитовидната жлеза, мозъкът „изпраща“ повече ТТХ в жлезата, а когато са необходими по-малки количества щитовидни хормони, тогава се синтезира и по-малко тиреотропин.

Ако човек е здрав, мозъкът и щитовидната жлеза функционират в синергия и съответно хормоналния фон е в нормата.

Заболяванията на щитовидната жлеза са много разпространени. Повече от 12% от населението на Земята изпитва техните симптоми през целия си живот. Това означава, че приблизително 200 млн. души по целия свят страдат от заболявания на щитовидната жлеза.

Около 60% от хората, дори не знаят, че са болни. При жените от 5 до 8 пъти се срещат заболявания на щитовидната жлеза в сравнение със силната половина от човечеството.

Вероятно, при всяка 8 жена ще бъде диагностицирана дисфункция на щитовидната жлеза. Освен това, 40% от населението на планетата страда от йоден дефицит, особено в регионите, които са прекалено отдалечени от морския бряг.

Първото, което ще направи лекарят, за да установи дали щитовидната ви жлеза функционира нормално, ще назначи пълна кръвна картина за измерване на нивата на ТТХ. В мнозинството от случаите нормални нива на ТТХ свидетелстват за нормална щитовидна функция.

Но ако нивото на ТТХ не е нормално или не съответства на очакванията на лекаря, формирани въз основа на проявените признаци и симптоми у пациента, е необходимо назначаването и на други изследвания.

В организма съществуват 2 форми на Т4 – обща и свободна. Обикновено, именно свободният Т4 е най-добрият показател за активността на хормоните на щитовидната жлеза.

Понякога на лекарите не са им достатъчни резултатите от анализа на нивата на ТТХ и Т4, за да определят причините за дисфункция на щитовидната жлеза.

В такива случаи измерването на нивото на хормона Т3 може да помогне на лекаря при поставянето на окончателната диагноза. Т3 също присъства в организма в 2 форми – свободна и обща.

В щитовидната жлеза има 2 важни за образуването на хормоните ензими - тиреопероксидаза /ТПО/ и тиреоглобулин /ТГ/.

Измерването на нивата на антителата към тях е изключително голямо значение за правилното лечение на автоимунни заболявания, които също са сравнително чести.