Учени от Националния институт на науките за здравето и околната среда на САЩ твърдят, че сънят на нощна лампа или на включен телевизор повишава риска от трупане на излишно тегло и дори развитие на затлъстяване при жените.

Осветлението в спалнята нощем опасно за здравето

В изследването взели участие 43 700 жени. В началния стадий на проучването представят подробна информация за изкуственото осветление в своята спалня, а също си правят изследвания с измерване на параметрите на тялото.

Учените разделят участниците на 4 групи – сън без светлина, нощна лампа в спалното помещение, светлина отвън и работещ телевизор, докато се спи. Наблюденията продължили почти 6 години.

Оказва се, че колкото по-светла е спалнята на жената, толкова е по-висок индексът на телесната маса на жената, и съотношението на талия и бедра.

Защо на светло се спи по-малко

На светло се спи по-малко, а показателите за физическа активност и здравословно хранене, са значително по-ниски.

Наличието на нощна лампа, улично осветление или телевизор със 17% повишило вероятността от напълняване. Сравнението е с тези, които спели на тъмно. Също нараствал и риска от увеличаване на индекса на телесната маса с 10%, от излишно тегло – с 22% и от затлъстяване с 33%.

Изследователите напомнят за важността да се изключат електронни джаджи и да не се гледа телевизия минимум 30 минути, около час преди сън. Трябва да няма и други източници на светлина в спалнята.

Това е поредното изследване, което потвърждава колко е вредно да се спи на светло. Светлинното замърсяване е навсякъде около нас, затова трябва да се опитваме максимално да го ограничаваме – с плътни завеси или ролетни щори.

Последните са може би най-доброто решение за пълноценен сън. Уличното осветление, макар и да се смята за истинско благо за цивилизацията, ако прониква през прозорците нощем, пречи на пълноценния сън.

Предходни изследвания, дори стигаха по-далеч в разкритията си, предполагаше се връзка между осветлението през нощта, по време на сън, и развитие на онкологични заболявания при мъже и жени.