Учени от Мичиганския университет твърдят, че ваксинацията от ротавирус понижава риска от развитие на диабет тип 1 с 1/3.

В рамките на изследването се използват данни от системите за медицинско застраховане на 1,5 млн. американски деца, родени преди и след появата на ваксината против ротавирус през 2006 г.

Ваксината против ротавирус предотвратява тежки усложнения

Повече от 547 000 деца са родени 5 години преди създаването на ваксината и такава не им е поставяна.

Повече от 540 000 деца родени след 2006 са преминали пълен курс на имунизация. Почти 141 000 деца получават минимум една доза, и повече от 246 000, макар и родени след 2006 г. не са ваксинирани против ротавирус.

Изчисленията показват, че децата, преминали пълен курс на имунизация, с 33% по-рядко са боледували от диабет тип 1, отколкото неваксинирани изобщо деца.

Получените данни са сходни с резултатите от наблюденията на австралийски учени. В техните изследвания се установява, че вероятността от диабет тип 1 след ваксинация против ротавирус се понижава с 14%.

Лабораторните изследвания показват, че ротавирусът засяга клетките на панкреаса по същия начин както и диабет тип 1. Гибелта на тези клетки, образуващи инсулин, са и причина за развитие на заболяването.

Учените също напомнят, че децата, ваксинирани против ротавирусна инфекция, е с 94% по-малко вероятно да попаднат в болница, поради заразяване с ротавирус.

Ваксинираните против ротавирус деца по-здрави

Ваксинираните против ротавирус деца са като цяло по-здрави от неваксинираните и рискът от по-сериозни усложнения, които да обусловят хоспитализация е с 31% по-малък.

В САЩ първата доза ваксина против ротавирус във вид на капки се поставя на бебета от 2 до 4 месеца. През последните години и у нас на малките деца се прави такава имунизация.

Не е включена в имунизационния календар. Но с цел избягване на тежки усложнения на болестта, повечето родители я закупуват.

Освен че пази от сериозни усложнения на ротавирусната инфекция, които при малки деца се развиват почти мълниеносно, предпазва и от диабет тип 1, според данни от новото изследване.