Само час въздействие на синята светлина от екрана на смартфон се оказва достатъчно, за да превърне лабораторни мишки в любители на сладкото.

Използването на смартфон през нощта вдига захарта

Резултатите от изследване, проведено от група учени от Университета на Страсбург – Франция и Амстердам – Нидерландия, бяха представени на ежегодна конференция на Асоциацията за изучаване на хранителното поведение.

Предходни изследвания показват, че съществува явна връзка между нивата на въздействие през нощта на изкуственото осветление и развитието на затлъстяване. Основно е влиянието на електронните устройства, които излъчват синя светлина.

Клетките са много чувствителни към нея, и сигналите от зрителните органи директно се предават към главния мозък и областта, която регулира апетита.

В рамките на новото изследване невролози излагали известно време плъхове на синя светлина и проследявали как се променя чувствителността на техните тъкани към инсулин. 

За да се доближат условията на експеримента до реалните, плъховете, които са използвани в изследването, били научени да спят през нощта и да бодърстват през деня. Това е коренно противоположен режим на този, към който се придържат гризачите, те водят нощен начин на живот. 

Учените установяват, че само след час въздействие на синята светлина през нощта се понижила чувствителността на тъканите към глюкоза, което е симптом на преддиабет.

Смартфон нощем означава ядене на повече сладко

За да разберат как нощната синя светлина влияе на апетита и на храненето,на мишките се предоставя възможност за избор между стандартно, балансирано по състав хранене, обикновена вода, свинска мас и подсладена вода.

Оказва се, че след въздействието на синята светлина мишките изпивали значително повече сладка вода, отколкото в останалата част на нощта.

Тези резултати показват, че използването на смартфони и други устройства през нощта способства за привикването към сладкото. Нарушава се способността на организма нормално да реагира на захарта.

Особено изразен е ефектът при мъжете. Редовното въздействие от екрана през нощта може да доведе до трупане на килограми и развитие на диабет.

Ограничаването на времето, което прекарваме пред екраните през нощта, това е най-добрият начин за защита от вредните ефекти на синята светлина.

Ако все пак е необходимо използването на смартфони или лаптопи през нощта, то решението е използване на специални приложения за нощен режим на работа.