Съществуват множество начини за повишаване на мъжката фертилност, при условие, че се опитвате да заченете дете. Наскоро на пазара се появи мъжко бельо,за което се предполага, че също би могло да помогне в тази насока.

То е продукт на известна компания за дрехи и е на стойност 49 долара.

Производителите твърдят, че боксерките могат да предпазят сперматозоидите от радиацията излъчвана от мобилните телефони, лаптопи и таблети, тъй като действат като щит, който се състои от дебел метален слой, но е с лекотата на памук.

Но наистина ли това бельо увеличава мъжката плодовитост?

Боксерките са всъщност отговор на научните изследвания, които показват, че излъчването от безжичните устройства може да намали броя на сперматозоидите, увреди тяхната форма и да стане причина за еректилна дисфункция.

Изследване, публикувано по-рано тази година, проведено от учени от университета в Ексетър, Югозападна Англия, установи, че експозицията на излъчване от мобилен телефон може да се отрази негативно на броя на сперматозоидите и на качеството на спермата.

И в предишни изследвания учените са изказвали предположения, че съхраняването на мобилния телефон в джоба предизвиква оксидативен стрес за сперматозоидите.

Това означава, че излъчваните от мобилното устройство вълни влошават качеството на спермата и намаляват шансовете за зачеване.

Както знаем, всяка жена може да зачене само веднъж месечно и то в твърде ограничения интервал 12 максимум до 24 часа, когато се отделя яйцеклетка.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията около 1 на всеки 8 двойки днес има проблеми със зачеването на дете и според изявлението има вероятност излъчването от мобилните телефони да е една от причините за това. В България по данни на Националния център по здравна информация (НЦЗИ) двойките с репродуктивни проблеми са между 250 и 300 000.

Боксерките се предполага, че блокират това излъчване с помощта на предпазна материя около слабините, произведена от сребърна проводима материя, т.е проводник е на електричество. 

И именно поради това абсорбира електромагнитните вълни от мобилните устройства и ги отразява далеч от тестисите.

От фирмата производител посочват още, че са провеждани тестове на мъжкото бельо с използване на мобилен телефон в няколко лаборатории.

Резултатите са показали 99% ефект на екраниране и само 1% от електромагнитните лъчи са достигнали до тъканите на тестисите. Ефектът на абсорбиране се равнява на този на лист алуминий с дебелина 0.63 см.

Но експертите по мъжката фертилност не са толкова убедени в заключенията на учените от университета в Ексетър.

Д-р Джоузеф Алукал, уролог, специализирал в областта на мъжкия фертилитет в медицинския център "Лангон" към Нюйоркския университет, отбелязва, че връзката между радиационното излъчване и броя на сперматозоидите може да се разглежда само при хора, които се подлагат на лъчетерапия, когато експозицията е много по-висока.

Количествата радиация при този тип лечение са несравними с тези, които се излъчват от мобилните телефони. И ако клетъчните телефони спомагаха толкова за намаляване на броя на сперматозоидите, щяха да бъдат използвани като противозачатъчни.

Много мъже, които носят мобилните си телефони в джобовете си, забременяват жените си.

А когато стана дума дали препоръчва носенето на бельото, произведено с цел увеличаване на мъжката плодовитост, на мъжете, които желаят да предпазят сперматозоидите си, д-р Джоузеф Алукал отбелязва, че първо желае да му бъдат предоставени повече данни.

И второ той не гледа пренебрежително на новия специфичен модел боксерки, но не е в състояние да гарантира, че именно тези боксерки ще помогнат за зачеването на дете.