Кожата - най-големият орган в човешкото тяло

Най-големият орган на тялото е кожата. Притежава удивителни свойства за регенерация, повечето минимални увреждания – драскотини, протъркване, просто не ги забелязваме. Кожата се възстановява от само себе си в кратки срокове.

Но понякога се случва уврежданията да са твърде обширни и дори опасни за живота на човека. Най-често причина за това са изгаряния. Какви нови и нестандартни превръзки за лечение на обширни увреждания на кожата се появиха през последните години?

Изгаряне – основни проблеми при лечение

От 75 до 80% от хората в отделенията по кожни изгаряния имат повърхностни и ограничено дълбоки изгаряния. Засега не съществува такова лекарство, което да е ефективно във всички стадии на заздравяване и същевременно да няма странични ефекти. Основните проблеми, които възникват при използване на различни методи на лечение на обширни изгаряния, са:

  • Постоянно травмиране на заздравяващи тъкани при смяна на превръзките;
  • Твърде скъпоструващи и продължителни процедури за култивиране на автогенни клетки за присаждане на мястото на увреждане;
  • Трудна достъпност и временен характер на приложение на донорски продукти – трупни и фетални – биологичен материал от аборти;
  • Повишена чувствителност на колагеновите покрития към инфектиране;
  • Проблемът с образуване на белези при заздравяване и др.;

Страничните ефекти, които се развиват при лечение на изгаряне, най-често са белези и контрактури. Това е състояние на тъканите, при които движението на ставата е ограничено. При лечение на изгаряния също е възможно развитие на трофични язви, различни козметични и функционални дефекти.

Превръзки от кожата на риба

През 2018 г. се появиха много нови видове кожни превръзки. Може би най-нашумялото събитие бе публикуването на наблюдения на хора, които са лекували изгаряния с рибена кожа.

Още през есента на миналата година в мрежата се появиха съобщения как обширни увреждания на кожата при животни се лекуват с помощта на кожата на рибата тилапия.

А през декември бразилски биотехнолози от Федералния университет на щата Сеара публикуваха резултати от аналогично използване на рибена кожа върху хора с изгаряния.

Евтината и леснодостъпна тилапия се оказва идеален обект за получаване на кожа, наситена с колаген, сходна по структура с човешката. Компонентите на очистената и по специален начин обработена кожа влизат във взаимодействие с клетките на имунната система. А това значително ускорява регенерацията на тъкани при изгаряния.

Готовата и подложена на лъчева обработка кожа може да се съхранява до 2 години в хладилник. Според отзиви на пациенти, използването на такива необичайни превръзки помага за намаляване на болезнените усещания. А децата виждат в тях възможност да са по-близо до Аквамен – популярен филмов герой от последните месеци.

Биологични превръзки

През 2016 г. учени от Федералното политехническо училище в Лозана предложиха вариант за превръзка, който може да се бори с бактериите, устойчиви на съществуващите антибиотици. При отчитане на факта, че броят на резистентните към тези лекарства бактерии нараства с всяка година, това решение е доста актуално.

Учените от Швейцария създадоха биоразградима превръзка, в основата на която е животински колаген и клетки-предшественици, които могат да образуват растежен фактор.

Ключов момент на изобретението на учените е въвеждането в състава на превръзките на дендримери. Това са разклонени молекули, които при определена обработка могат да унищожават бактерии, като разрушават тяхната клетъчна стена.

Това антибактериално покритие позволява ликвидиране на микроорганизмите не само в областта на раните, но и вътре в самата превръзка. Именно там обикновено се формира благоприятна за размножаване на бактерии среда.

Електрически превръзки

Електрическата стимулация на рани е известна още от 1960 година. Обработката на раните с електрически импулси спомага за намаляване на отока, усилва кръвообращението и стимулира растежа на нови тъкани.

Но до скоро за електрическа стимулация на рани са се използвали огромни апарати, с които били оборудвани единствено болници и то не всички.

През 2015 г. бяха разработени превръзки с функция за електростимулация. Електрическите импулси, подавани към засегнатия участък, стимулират процеса на ангиогенеза, тоест образуване на нови капиляри. А това означава, че подобряват кръвообращението и заздравяването се ускорява.