Какво подсказва кървенето на езика

Кървене на езика – неприятен симптом, който може да бъде следствие на безобидна, макар и неприятна травма, но е възможно да е признак на сериозни патологии, които да изискват сериозно лечение.

Най-честите причини за кървене на езика са: язва, различни видове стоматити, кариес, херпес. Какви са най-разпространените причини за кървене на езика, начини на лечение и профилактика?

Основни причини за кървене на езика

Причините за поява на такива симптоми са доста. Някои от тях са очевидни – травми, например, случайно прехапване на езика. Други са по-малко понятни и е необходима помощ от специалист.

Само зъболекар може да установи причината за такива симптоми, след преглед, снемане на анамнеза и някои тестове.

Образуване на язви

За повечето видове стоматити е характерно образуване на язви на различни участъци на устната кухина. Също такива симптоми е възможно да са вследствие на инфекции, травми.

Самите язви могат да бъдат единични или множествени, засягат се само езика или пък цялата устна кухина, което е важен диагностичен критерий.

Понякога формирането на язви е свързано с хормонални изменения или пък заболявания на вътрешните органи, например, с възпаление на червата, фолиеводефицитна анемия и др.

Обикновено единична язва не е повод за безпокойство, но може да стане причина за множество неудобства. След преглед и определяне на причините за нейното формиране зъболекарят може да даде препоръки по лечение и облекчаване на състоянието.

Раздразващи храни – пикантно, солено, сладко – усилват болезнените усещания, затова са необходими промени на хранителния режим. Случайна травма на язвата предизвиква кървене, а нейното постоянно дразнене е предразполагащ фактор за усложнения.

Млечница на устната кухина

Гъбички от рода Candida обитават устната кухина, кожата, червата и влагалището. При норма те съществуват, без да предизвикват патологии, но при създаване на благоприятни условия започват да се размножават интензивно.

Кандидоза на устната кухина, орална млечница – синоними, това е гъбично възпаление. В клиничната практика е прието да се разграничават 3 степени на тежест:

Лека

Характеризира се с образуване на тънки слоеве плака с бял цвят на лигавицата на езика. Плаката не се сраства с лигавицата, лесно се отделя. Възможно е да се формира характерна кисела миризма от устата.

Средна

Симптомите са по-ярко изразени, плаката е повече, сраства с лигавицата, по-трудно се отделя с оголване на възпаление на оцветена ярко лигавица. Всяка травма може да предизвика кървене. Плаката на езика е доста голямо количество.

Тежка

Наблюдават се следните симптоми в устната кухина – плътна плака, здраво сраснала се с лигавицата. При опити за отделяне се оголва ерозирала, кървяща лигавица, включително и на езика.

Наблюдава се влошаване на състоянието, повишение на телесната температура, умора, намаляване или липса на апетит.

Симптомите на кандидоза са доста специфични, и за поставяне на диагноза е достатъчен визуален преглед. В редки случаи зъболекарят назначава допълнителни изследвания.

В процеса на диагностика и лечение могат да се привлекат различни специалисти. Упоритата млечница е признак на някои заболявания на вътрешните органи и други системи на организма, например, на диабет и на имунни дефицити.

Тактиката на лечение е индивидуална и зависи от редица фактори, но винаги изисква комплексен подход: симптоматична терапия в устната кухина, въздействие на самата болест или на състоянието, което активира растежа и размножаването на гъбички.

Херпес

Вирус на обикновения херпес – причина не само за увреждане на устните, на носа и на устата, но и на устната кухина, където също се формират специфични мехурчета, като причиняват множество неудобства.

Въпреки че херпесът е широко разпространен сред населението, в устната кухина се проявява само в малък процент от населението. Често е свързан със заболявания на вътрешните органи.

Активацията на херпес е повод да се консултираме с различни специалисти. Това може да е признак на захарен диабет, имунни дефицити.

Кога е необходима консултация със зъболекар

Без да се вземат под внимание редовните профилактични прегледи, при поява на следните симптоми е необходимо незабавно да се потърси зъболекар:

  • Болка и мравучкане в езика, което продължава повече от 2 седмици;
  • Формиране на язви на устната кухина;
  • Влошаване на състоянието;
  • Болки в устната кухина;

Кървенето на езика е резултат от много заболявания и състояния, подобни симптоми е възможно да изчезнат от само себе си и понякога са лесно обясними. Но в повечето случаи се налага лечение.