Както е известно, през последните години болестта на Алцхаймер се превърна в сериозно социално значимо заболяване.

Но учени установили, че инжектирането на протеин, наречен IL-33 може да обърне симптомите на невродегенеративното заболяване и когнитивния спад при мишки, като възстановяването на паметта и познавателните функции на същите нива като при здрави гризачи отнело по-малко от седмица.

Мишките били селектирани да развият прогресивен Алцхаймер, и когато достигнали определена възраст, наречена APP / PS1, учените започнали да им инжектират протеин ежедневно, който спомогнал за намаляване на токсичните амилоидни плаки.

IL-33 е протеин, който се секретира от различни видове клетки в организма, като особено разпространен е в централната нервна система, посочва водещият изследовател Eddy Liew от университета на Глазгоу във Великобритания.

Той е неговият екип открили, че инжектирането на IL-33 на мишки на възраст APP / PS1 бързо подобрило паметта и познавателната им функция, връщайки ги на същите нива като при здрави мишки на същата възраст.

Следва да се отбележи, че тези резултати важат само за мишките, и на този етап не е известно дали ще се отнесат и за хората с болестта на Алцхаймер.

И вероятността не е голяма, тъй като специално проведено проучване показва, че положителните резултати при мишки се оказват такива само за 8% от хората.

Следователно не трябва да се бърза със заключенията, докато не започнат изпитвания на препарата върху хора.
При хората болестта на Алцхаймер обикновено е резултат от натрупване на 2 типа анормални отлагания в мозъка – амилоидни плаки и неврофибриларни възли.

Амилоидната плака се акумулира между невроните, формирайки плътни образувания от лепкав белтък, който, както ни е известно, се нарича бета амилоид.

Неврофибриларните възли се формите вътре в самите мозъчни клетки, като дължат формирането си на анормален тау протеини, които се слепват един върху друг, образувайки много гъста маса.

А предизвиква усукване на микротубулите – фини мишки в мозъчната тъкан, които транспортират важни хранителни вещества в мозъчната тъкан, като така този процес се преустановява.

Към момента не са известни причините за тези дегенеративни процеси в мозъчната тъкан. Но учените са убедени, че се намери метод, чрез който тези образувания да бъдат изчистени и да се преустановят процесите на тяхното натрупване, може да се разработи ефективна терапия за лечението на Алцхаймер.

Liew и неговият екип откриват, че IL-33 най-вероятно активира имунни клетки в мозъка, насочвайки ги към анормалните токсичните амилоидни плаки.

След като плаката била идентифицирана от микроглията – имунните клетки, те започват да ги абсорбират с помощта на ензима неприлизин, за който е известно, че може да разрушава разтворимия амилоид.

За този процес бе установено, че способства за намаляване на размера и на броя на образуванията от амилоидната плака.

И не само това инжектирането на този протеин също предотвратява възпалителните процеси в мозъчната тъкан, които предходни изследвания свързват с пролиферация на плаката и неврофибриларните възли.

IL-33 помага не само за изчистването на тези анормални образувания, които вече са оформени, но също така предотвратява и бъдещето отлагане на вещества, способстващи за формирането им.

Откритието, което направиха Liew и неговия екип е интересно за изследователи от цял свят, които усилено търсят лек или поне някакво ефективно лечение за Алцхаймер, но все пак не трябва да бъдем прекалено оптимистични.