Времето лети много бързо, особено за родителите. На тях им се струва, че съвсем до неотдавна са купували играчки на детето, а днес то вече им представя своята първата любов.

Чувайки такива думи много майки изпадат в недоумение колко бързо тяхната рожба е пораснала и вече има свой личен живот. Как трябва да се държат членовете на семейството и как да се помогне на тийнейджъра в тези трудни времена на първото сериозно общуване с противоположния пол?

Преходната възраст е труден етап от живота на човека. Сексуалното съзряване е свързано с постоянни терзания – на момичетата им се струва, че гърдите растат твърде бавно, затова пък се появяват прекалено много пъпки, момчетата страдат от промените в гласа и обилното изпотяване и лошата миризма на потта. А с идването на първата любов въпросите стават още повече – добре ли изглеждам?

Правилно ли се държа? Как да се науча да се целувам? И на всичко отгоре родителите изискват добри оценки, вежливост и помощ у дома. Не е изненадващо, че тийнейджърските години са доста изнервящи и груби.

Първата училищна любов в сериозна връзка за цял живот. Но любовните чувства в ранна възраст са задължителен етап от съзряването на всеки човек.

Тийнейджърската любов има свои особености:

1. Децата трудно разбират внезапно нахлулите чувства, и често идеализират своите избраници, приписвайки им множество положителни качества. На отношенията си първите възлюбени също гледат през розови очила, и разочарованието е много болезнено.

2. Всеки втори случай на влюбване не предизвиква ответни чувства. И много важно отхвърленият тийнейджър да има мощна подкрепа в лицето на родителите или на близък човек. Тогава подобни преживявания няма да се превърнат в постоянни комплекси, а само ще закалят формиращата се личност.

3. Детето чувства силен натиск от страна на възрастните хора. Много родители и учители смятат, че такива отношения са пречка за доброто представяне в училище и искат срещите да бъдат прекратени.

Действайки по подобен начин, могат единствено да постигнат отчуждението от сина или дъщеря си. Много по-добре е да променят отношението си към ситуацията и установят отношения на доверие.

Препоръки за родители

Отнесете се сериозно – тийнейджърите са много уязвими, и присмиването и подмятанията в този период се възприемат много болезнено от тях. Също неправилно ще бъде и поведението на родителите, които уверяват детето, че това е лигавщина или глупост.

Децата преживяват истинска буря от емоции, и ако по-старото поколение не осъзнава този факт.

Не разпитвайте – психолозите потвърждават естествеността и правилността на желанията на тийнейджърите да пазят своите интимни отношения и да не споделят подробности с други хора.

И родителите са длъжни да признаят правото на детето да има собствени тайни и да му дават повече свободи. Разбира се, името на гаджето, неговата възраст, домашният адрес трябва да се знаят от всяка майка.

За да не се налага дълго време по заобиколен път да получавате тази информация, от детството се интересувайте от кръга на общуване на вашия син или дъщеря, позволявайте на неговите приятели да идват на гости и винаги намирайте време за приятелска беседа.

Разрешавайте срещи и разходки – срещите на лунна светлина и разходките за ръка трябва да бъдат в живота на всеки тийнейджър.Безсмислено е да се забраняват подобни срещи.