Покачване на новите заразени спрямо изминалия ден отчита информационната система при обновлението си малко след полунощ, но реално се наблюдава спад при положителните проби.

По-малко са положителните проби, падат под 5%

Направените PCR тестове са 6395, а новите случаи са 284 или под 5%, което е по-малко, отколкото през предходните дни.

Понякога повечето направени тестове не означават нарастване и положителните проби. Днес тестовете са близо до рекордни стойности, докато новите случаи са под досегашният пик от 330.

Наблюдават се обаче и някои обезпокоителни стойности, като например, рекордният брой жертви на дневна база, общо 13, като общият им брой се увеличава до 368.

Най-високата такава стойност на дневна база досега не е отчитана, през април на ден наведнъж бяха регистрирани по 11 жертви най-много.

Друга по-скоро притеснителна стойност е на приетите в болница, които надхвърлиха прага от 700, като достигнаха до 722.

В интензивно отделение са 37, което е по-малко, отколкото ден по-рано, когато бяха 40, но предвид големия брой жертви на дневна база, намалението по-скоро се подразбира.

Над 200 са излекуваните днес, достигат почти 6000 общо

Излекуваните също днес са значителен брой, макар и да са по-малко, отколкото новите заразени, надхвърлят 200, което може да се определи като положителна тенденция.

Общият им брой нараства до близо 6000. Нарастват обаче активните случаи. Спрямо вчерашния ден разликата е с 66, от 4750 до 4816.

Ситуацията по области по-скоро сочи към някои тревожни тенденции. Най-много са новите заразени в област София-град – 73, но като относителен дял са по-малко от 1/3 от общия брой на лабораторно потвърдените.

След това, до второто място, се изкачва област Благоевград с 38 нови заразени, което е обезпокоителна тенденция, тъй като областта не разполага с толкова много болнични легла, които да поемат всички заразени.

София обаче е близо, затова при необходимост заболелите, които се нуждаят от медицинска помощ, могат да бъдат насочвани натам.

Общият брой на лабораторно потвърдените в област Благоевград достига 651, но не е ясно колко от тях са активни.

По този показател областта е след София-град и Пловдив само, където броят на заразените от началото на март е повече.

Изненадващ ръст на заразените се наблюдава в област Русе, която се нарежда на 3-то място по този показател, с 33-ма нови заразени, но общият брой на установените случаи там остава малък, едва 188.

Нови близо 30 заразени в област Добрич

След това е област Добрич с нови 29, като ще се разбере откъде точно са новите случаи. Общият брой на лабораторно потвърдените там нараства до 260, най-вероятно немалка част от тях са активни, тъй като през последните дни се отчитат повече нови случаи.

Едва след Добрич е област Пловдив, където новите са 24, но като общ брой на установените областта е на второ място в страната с 864.

От Областна управа би следвало да оповестят данните по общини, както и колко от тях са с лека симптоматика и при колко се е наложила хоспитализация.

В област Пловдив няколко са болниците, които приемат заболели от COVID-19, които се нуждаят от медицинска помощ.

Това е държавната УМБАЛ Св. Георги, две частни УМБАЛ Каспела и УМБАЛ Пълмед, които са в град Пловдив, и две общински, в двете най-големи общини извън Пловдив – тази в Асеновград и в Карлово.

След Пловдивска област само в Кюстендил новите заразени са над 13, като се касае за 13 нови случая, където общият брой на заразените, е 486.

По-голямата част би следвало да са излекувани, тъй като голямото огнище в ромската махала в областния център отдавна бе потушено.

По 7 нови заразени са установени в област Бургас и Кърджали. Областите по Черноморието – Варна и Бургас, следва да направят всичко възможно, за да ограничат възможностите за заразяване, за да не плашат поне туристите, които идват вътре в страната.

На тях през тази година се разчита основно, за да крепят туристическия сезон и да напълнят хотелите. Плажовете са пълни, засега от РЗИ Варна и Бургас не съобщават за случаи на заразяване с коронавирус на плаж.

По-интересно е до колко е вероятно заразяване при продължително пътуване с обществен транспорт, например, с влак.