Спад на новите заразени съвсем лек, но под прага от 300, отчита в обновлението си информационната система.

Повече са обаче направените тестове, за деня са 6433 или процентът на положителните проби намалява, което е положителна тенденция.

PCR тестовете още днес могат да стигнат 300 000

Общият брой на направените тестове надхвърли 294 000, като се очаква днес или в събота да преминат прага от 300 000 PCR за периода от края на януари до днес.

С новите близо 300 нови случаи се преминава прага от 13 000 лабораторно потвърдени с COVID-19 у нас от началото на епидемията.

Прогнозите на един от членовете на оперативния щаб, проф. Николай Витанов за 25 000 лабораторно потвърдени с коронавирус до края на септември 2020 г. сякаш не изглеждат толкова нереалистично.

Математическите модели, които се използват за прогнозиране нарастване на заболеваемостта, към момента показват повишаване на заболелите за период от следващите 3 месеца.

Причината е във входните данни, които се въвеждат, ако се запазят нивата на нарастване на заболелите на тези стойности, тогава наистина в края на септември потвърдените с COVID-19 вече за период от повече от 6 месеца ще достигнат и дори надминат 25 000.

От друга страна, ако бъде отчетен спад, какъвто никой не се наема да прогнозира, то входните данни на математическите модели за предвиждане на епидемията ще се променят и съответно ще покажат друго за след 3 месеца.

Ръст на активните случаи, но и излекуваните не са малко

Активните случаи нарастват спрямо вчера, положителната тенденция от началото седмица, която се запази няколко дни, да са повече излекуваните от новите заразени, бе прекъсната, и в сряда и в четвъртък отново епидемията се разраства.

Излекуваните се увеличават с 220, като общият им брой вече е над 7300, разликата с новите заразени е със 77 в полза на вторите, което не може да се определи като повод за успокоение.

Добрата новина от днешния ден е, че има прекъсване в постоянното значително нарастване на постъпилите в болница. Увеличението спрямо сряда е само с 2-ма приети с по-сериозна симптоматика на COVID-19 – от 872 на 874.

Тревожната тенденция да се отчитат изключително високи нива на смъртност през последните седмици продължава и според данните от вчера. Случаите на летален изход нарастват с нови 11, като общият им брой нараства до 435.

Картината по области показва завръщане на първенството на област София-град, където са установени нови 80 заразени. Така общият им брой нараства до над 3900.

На следващо място е област Пловдив с 80 нови заразени, като от областната управа съобщиха, че една от жертвите, за които бе съобщено в четвъртък от информационната система и от здравното министерство е от община в Пловдивско.

След кратко затишие отново област Добрич отчита доста заразени, което е обезпокоително, предвид ограничения капацитет на областната болница в град Добрич.

Възможно е да бъде възприето решението, което е и в област Благоевград, но това ще бъде решено от областния кризисен щаб, повечето от отделенията на болницата да приемат болни с COVID-19.

Добрич отново със скок на новите заразени

Общият брой на потвърдените в Добричко от началото на епидемията надхвърли 409. Едва след Добрич е Варна, като новите там са 25. За отчетените в сряда във Варненския край стана ясно, че са от Дома за стари хора „Гергана”, който е в покрайнините на Варна, в летния курорт Св. Св. Константин и Елена, част от община Варна.

Според информацията, която е налична в онлайн пространството е, домът е с капацитет от 100 места.

Намира се в една сграда с Дома за пълнолетни с физически увреждания, особеното е, че имат общи части, което е предпоставка за по-бързо разпространение на вируса.

Двете социални институции са обединени в Комплекс за социални услуги за хора в напреднала възраст „Гергана”.

След бума в Благоевградския край според данните от днес има известно затишие, като нови са 13. Изненадващ ръст се наблюдава в област Разград, където сравнително малко установените – 135 от началото на епидемията.

Възможно е това нарастване да се дължи на струпването на повече хора при религиозни празници, които бяха в края на юли.