Обикновено, когато става въпрос за готвене, се замисляме най-вече за продуктите, подправките и количествата. Мазнината, с която готвим, обаче, често остава на заден план.

Преди няколко години обаче, специалистите по хранене, дадоха гласност на темата и в много от домакинствата, започна да се готви с алтернативи на олиото – зехтин, кокосово масло и т.н.

Днес, ще ви разкажем за още един вид мазнина, ползвана много от азиатците.

Какво е ГХИ

ГХИ е краве масло, което е пречистено по специална технология, така че в състава му да се съдържат възможно най-малко млечни протеини. Мастните киселини, съдържащи се в този вид масло, са основно наситени мастни киселини с къса химическа верига.

Предимството, в този случай, идва от факта, че те не се окисляват при термична обработка или престой на стайна температура. ГХИ маслото е и бедно на лактоза.

За разлика от зехтина, например, ГХИ може да се използва за пържене  и печене на висока температура, тъй като има висока точка на изгаряне.

Защо пречистеното масло е по-здравословно от обикновеното краве масло

Традиционно, ГХИ се използа за приготвяне на ястия, както и в Аюрведа терапиите. За тези, които за първи път чувате за Аюрведа – това е алтернативна система за лечение, произхождаща от Древна Индия.

Интересно е, че това масло се препоръчва и при правенето на масажи, както и като съставка в някои билкови кремове. И до ден днешен, този продукт се използва в практиката на източните методи за лечение.

Установено е, че ГХИ съдържа витамин К21 който подпомага използавнето и усвояването на минералите от организма. Това е изключително полезно за ставите и костите. Счита се, че това масло съдейства за елиминирането на свободните радикали от организма, благодарение на неговите антиоксидантни свойства.

Индийците са установили, че заменянето на обикновеното масло и олио с ГХИ, понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на маслото, може да снижи нивата на лошия холестерол, който се отлага по стените на артериите.

Някои специалисти са на мнение, че редовната консумация на преработено краве масло, не пречи на функционирането на черния дроб, а даже напротив – подобрява здравето на черния дроб.

Използването на ГХИ като козметичен продукт се отразява благоприятно на кожата , като я подхранва и забавя стареенето и появата на бръчки. Това масло се счита, че се отразява добре на мозъка и на нервната система, като цяло.

При готвенето с ГХИ, се редуцира риска от образуването на канцерогенни вещества, които се образуват, когато готвим на прекалено висока температура или прегаряме ястието.