В сравнение с предходни проучвания, ефектът от това лекарство е безпрецедентен.

Антитяло, което може почти напълно да изчисти видимите признаци на болестта на Алцхаймер от мозъка, е било открито, което на практика е научен пробив, и не може да не развълнува учените.

Изследователите сканирали мозъците на хора с дегенеративното състояние, на които били дадени дози от лекарство, създадено на основа на имунни клетки, взети от кръвта на хора в напреднала възраст – до 100 години, които не са имали признаци на заболяването.

След година, почти всички токсични „амилоидни“ плаки, които се натрупват при болни от Алцхаймер и изглежда са изчезнали от мозъка на тези, на които им били дадени високи дози от антителата.

Учените също така отбелязват, че пациентите, взели участие в проучването са показали признаци на забавяне на скоростта на когнитивния упадък.

Резултатите показват, че плаката е поне част от причината за заболяването, а не просто страничен продукт.

И ако констатациите се потвърдят в по-мащабни клинични проучвания, които са вече в ход по целия свят, това може да промени посоката на усилията за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Един от изследователите, професор Роджър Нич, от университета на Цюрих, описва какво той и неговите колеги са открили, когато са сканирали мозъка на хора, които приемали или плацебо, или 3 различни дози от антитялото, наречено aducanumab.

Един година по-късно, изображенията на скенера на участниците в проучването от плацебо групата останали непроменени. В останалите 3 групи, се установява много ясно намаляване на амилоидните плаки, като колкото по-висока била дозата, толкова по-голяма била степента на намаляването им.

В групата, в която на участниците били давани по 10 мг от лекарството, след 1 година на изображенията от скенера не се вижда червено, а това означава, че амилоидната плака е изчезнала напълно.

Коментирайки проучването професор Ерик Рейман от университета Аризона, отбелязва, че макар и новите открития да са обнадеждаващи, те са окончателни. В тази ситуация не би трябвало да се преценка за ефективността на новото лекарство, докато клиничните изпитвания все още са в ход.

Но добавя, че ако се потвърди, че лечението, насочено срещу амилоидната плака, наистина забавя когнитивният упадък, това може и да промени начина, по който се разбира и лекува Алцхаймер.

Изследването, ръководено от учени от фармацевтичните компании Биоген и Неуримуне, предизвика интереса на експертите в областта.

Д-р Тара Спайрис-Джоунс, директор на център за Когнитивни и Невронни системи към университета на Единбург, заяви, че изследването показва, че антитялото значително намалява амилоидната патология в една малка група от хора в различните стадии на заболяването.

Тя остава предпазлив оптимист за терапията с това лекарство, но се опитва да не се поддава много на емоциите на учените, тъй като много лекарства показват окуражаващи резултати в предварителните тестове, но след това ефективността им не се потвърждава в клиничните изпитвания.

И д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследователската дейност на Асоциацията на болните от Алцхаймер, посочва, че резултатите са доста по-детайлни и обещаващи от представяните досега за лекарство, което има за цел да промени основните причини за Алцхаймер.

Проучването показва, че лекарството е първото, което може да премахване амилоидните отлагания от мозъка на мишки, а което е доста вълнуващо – и на хора.

Той отбелязва и за страничните ефекти, като главоболие, и че при първоначалното проучване не е било взето предвид дали лекарството влияе на когнитивните способности.