Според нови научни данни – ваксината против морбили пази момичетата от аутизъм.

Учените са обезпокоени от епидемията от морбили в Европа и САЩ и се надяват, че новите данни за безопасността на ваксините ще накарат родителите да ваксинират децата си.

Поредно доказателство за безопасността на ваксините

В цяла Европа се наблюдава безпрецедентно нарастване на заболеваемостта от морбили за последните 10 години. Известни са 37 смъртни случаи на заболяването.

У нас също се отчита значително нарастване на заболеваемостта – само от началото на годината са регистрирани над 120 случаи на морбили в Благоевградско.

Ежегодно дребната шарка става причина за смъртта на десетки хиляди деца, основно в развиващите се държави. В развитите за предотвратяване на подобна епидемия помага своевременната ваксинация.

Защо родителите упорстват с поставянето на ваксини

Родителите все по-често отказват да имунизират децата си, като се позовават на заблудите за опасността от ваксините.

За пореден път безопасността на ваксините бе доказана от Датския държавен институт. Те анализирали данни за 660 000 деца от датския регистър на населението.

Целта била установяване на факта дали комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола повишава риска от развитие на аутизъм през следващите 10 години след ваксинацията.

За времето на изследването аутизъм бил открит при 6517 деца, но с отчитане на други фактори – възраст, родители, семейна анамнеза, ваксината не повлияла на риска от развитие на нито едно разстройство от аутистичния спектър.

Освен това, при ваксинираните момиченца с комбинираната тройна ваксина рискът се понижил с 16-21% в сравнение с неваксинираните.

Също изследователите анализирали връзката на ваксината против дифтерия, тетанус и коклюш и тази за профилактика на гнойно-септични заболявания, предизвикани от хемофилус инфлуенце.

Те също по никакъв начин не повлияли на развитието на аутизъм, дори при деца, които били предразположени генетично към това разстройство.

Ваксина против морбили, паротит и рубеола – по-нисък риск от аутизъм

Датските учени смятат, че получените от тях данни могат да се определят като надеждни, на които могат да се уповават лекари и представителите на органите на министерството на здравеопазване.

Изследването не потвърждава, че ваксинацията повишава риска от развитие на аутизъм или че го предизвиква при деца, които са в рисковата група.

Хипотезата за връзка на ваксините с развитието на аутизъм се появява през 1998 г., когато британски учен, който публикува свой труд, в който описва няколко случая на аутистично разстройство при деца, ваксинирани против морбили, паротит и рубеола.

Бързо обаче било установено несъответствие на представените данни. Така например, при част от децата симптомите на разстройство от аутистичния спектър се появяват още преди поставянето на ваксините.

При други посочените от британския учен срокове не съвпадали с данните, които предоставяли родителите.

Когато медицинският съвет на Великобритания изискал медицинската документация за всяко дете, се установяват и други несъответствия.

И освен всичко останало, се разкрива, че пациентите били набирани сред познати, предимно сред противници на ваксините.

Фаталното откритие за ваксините и аутизма, актуално и до днес

Британският учен същевременно подчертавал, че не следва децата да се ваксинират с тройна ваксина срещу 3 инфекциозни заболявания едновременно. Необходимо е да се използват отделни ваксини.

Такава ваксина британският учен патентова преди провеждане на изследването.

Заблудата, че ваксините са свързани с развитие на разстройства от аутистичния спектър е развенчана на практика веднага след тяхната поява още през 20-ти век.

А впоследствие други научни трудове потвърждават тяхната безопасност, много родители продължават и днес да се боят, че имунизацията може да докара аутизъм на най-скъпото им същество.

Понастоящем не е известно какви са били истинските мотиви на британския учен и лекар да направи подобно скандално и невярно изявление, което и до днес продължава да тревожи умовете на много родители и постави основите на движението на антиваксърите.

Налице се обаче последствията от отказа на родителите да ваксинират децата си срещу множество инфекции, които доскоро попадаха в графата „забравени”.

Оказа се обаче достатъчно понижаване на обществения имунитет и инфекциозната болест се завръща в пълния си блясък и с нови възможности за заразяване, като порасналите неваксинирани са в по-голяма опасност, отколкото децата.