С все по-разрастващия се проблем със затлъстяването не само в България, но и в световен мащаб, като у нас най-разпространено е сред децата, се правят опити да се разработят модели на хранителни режими, които да станат основа на стратегии за превенция и борба със затлъстяването.

Ново проучване показва, че ако последното хранене е много рано през деня, това може да има положителен ефект върху метаболизма.

Като се разглежда какъв ефект има вечерята, или пропускането ѝ напълно, върху телесните мазнини. Проучването изследва приноса на ранният ограничен във времето режим на хранене /eTRF/ върху хора със затлъстяване в зряла възраст.

Времевото ограничено хранене изглежда обещаващо при плъхове

Този хранителен режим означава храненията да са в рамките на кратък период от време, обикновено да са поместени във времеви прозорец от 9 часа, последван от период на гладуване от 15 и повече часа.

Предходни проучвания тестват този модел на хранене при плъхове. От тях се разкрива, че ограниченият хранителен режим бори трупането на килограми и увеличава разходът на енергия.

Установява се също, че този хранителен режим намалява количеството мастна тъкан, както и риска от хронични заболявания.

В предходни проучвания върху мишки се разкриват, че ограниченото във времето хранене – TRF, при което достъпът до храна е ограничен до 9-12 часа, е ефективно за борбата със затлъстяването.

Без каквито и да е калорийни ограничения, TRF моделът може да е ефективен, ако не се ограничаваме откъм храненето що се отнася до мазнини, фруктоза и захар.

Този режим на хранене има положителен терапевтичен ефект срещу някои метаболитни заболявания, като стабилизира и в крайна сметка предотвратява прогресията на патологичните нарушения на обмяната на веществата при мишки с предишно затлъстяване и диабет тип 2.

Ефектът на eTRF върху енергийния метаболизъм е свързан с телесните циркадни ритми. Обмяната на веществата е най-ефективна сутрин, яденето повече по това време има положителен ефект върху здравето.

Как ранната обилна вечеря влияе на човека?

Проучването разглежда връзката между ранното последно хранене и разходът на енергия, оксидацията на макронутриентите, и апетита.

За по-добър контрол на теглото, калорийният прием бил приравнен на калорийния разход. В допълнение, приемът на макронутриенти трябва да се изравни с тяхната оксидация. Става въпрос за въглехидрати, белтъчини и мазнини.

В изследването участват 11 затлъстели в зряла възраст без хронични заболявания, на възраст между 20 и 45. За седмица, участниците запазили обичайната си хигиена на съня.

Половината от участниците се хранели в периода между 8 сутринта и 8 вечерта, докато другата половина ядели само между 8 и 2 часа и след това не ядели нищо до 8 часа на следващата сутрин.

С цел по-голяма обективност, участниците и от двете групи приемали еднакво количество калории.

На последния ден от проучването, участниците направили 3 идентични хранения, докато били подложени на 24-часово метаболитно тестване. Апетитът им бил измерен с помощта на визуална аналогична скала.

Пристъпите на глад намаляват, а енергийният метаболизъм се подобрява с ранната вечеря

Проучването не открива каквато и да е връзка между ранното последно хранене и енергийния разход. Участниците, които били на този режим не изгорели повече калории.

Въпреки това, изследователите открили високи нива на мастна оксидация през нощта след ранната вечеря, освен нарасналата оксидация на белтъци.

Също забелязали намаляване на пристъпите на глад през деня, както и положителни промени в енергийния метаболизъм. Следователно ранната вечеря има положителен принос върху телесната структура.