С всеки изминал ден учените успяват да научат все повече за злокачествените тумори, а също и как могат да предотвратят тяхната поява. Съвсем наскоро те установиха, че обрязването може да намали риска от развитие на рак на простатата.

Андреа Спенс и нейния екип от Университета на Монреал, Канада, провели анкета сред 2114 мъже. Половината от взелите участие в нея били диагностицирани с рак на простатата, а от останалите била сформирана контролната група.

На всички мъже били задавани въпроси за техния начин на живот и за евентуалните им медицински проблеми. В анкетата бил включен въпрос, дали са били обрязани и ако да на каква възраст.

При обрязаните мъже рискът от развитие на рак на простатата бил по-нисък с 11%. А при тези при които процедурата била извършена до първата година от живота вероятността от възникване на заболяването била с 14% по-малка.

Отстраняването на препуциума на пениса в млада възраст също осигурявало срещу най-агресивните форми на злокачественото заболяване.

Освен това, мъжете, на които било извършено обрязване на възраст от 35 години и повече, били с 45% по-нисък риск от развитие на рак на простатата в сравнение с необрязаните мъже.

Ракът на простатната жлеза е изключително рядък сред евреи и мюсюлмани, на повечето от които се прави обрязване.

Трите основни идентифицирани към момента рискови фактори за злокачественото заболяване са възраст, фамилна анамнеза, а също и етническата принадлежност /чернокожи/.

Сред чернокожите участници заболяването било 1.4 пъти по-често в сравнение с белите. Интересно е да се отбележи, че защитният ефект от обрязването бил най-силно изразен именно сред чернокожите. При тях рискът от развитие на този вид рак намалял с цели 60%.

Учените не знаят как именно обрязването може да предотврати развитието на рак на простатната жлеза.

Въпреки това много изследвания показват, че благодарение на процедурата по обрязването се понижава рискът от заразяване с инфекции, предавани по полов път.

"Вътрешната повърхност на препуциума на пениса представлява лигавица, през която лесно проникват бактерии, предизвикващи инфекция“ – посочва доктор Парент.

Поради това отстраняването на това краекожие значително понижава риска от инфекции, което е възможно да повлиява и на развитието на рака на простатата впоследствие.

Така идентифицирането на нови рискови фактори, оказващи влияние на развитието на туморите, в бъдеще ще спомогне за създаването на нови способи за тяхното предотвратяване и лечение.