Каскадното гладуване не само избавя от излишни килограми, но спомага и за излекуването от различни заболявания.

При спазване на режим „каскадно гладуване“ е възможно напълно да прочистим организма си, да се избавим от излишните килограми и дори да излекуваме някои заболявания.

При правилното му съблюдаване възпалителните процеси постепенно се самоограничават, унищожават се новообразуванията, паразитите и вредните микроорганизми, понижават се нивата на холестерола и се изхвърлят излишните течности от организма.

Въпреки това, този метод има и ревностни противници, които твърдят, че всяко гладуване, в това число и каскадното, може само да навреди на организма. Ако вие все пак решите да се спазвате тази система за отслабване, задължително, предварително се консултирайте с лекар.

Принципи на каскадното гладуване

Каскадното гладуване за отслабване и възстановяване на организма се извършва чрез редуване на дни, в които вие напълно се отказвате от храна и вода и от всякакви течности и дори от контакт на кожата с вода, с дни, в които се разрешава ядене и пиене.

Преди да премине човек към гладуване, той трябва да се подготви. За тази цел, 3 седмици преди преминаването към този режим е необходимо да се преустановят вредните навици като консумация на месо, употреба на захар, сол.

2 седмици преди това се препоръчва да се премине само на растителна храна като с всеки изминал ден трябва да се намалява обема на порцията.

Също в този период следва човек да се въздържа от хранене след 7 часа вечерта. Това е нужно, за да се даде възможност на организма да се приспособи към ограниченията.

Съществуват няколко схеми на каскадно гладуване

• Опростена – при нея след 1 денонощие на глад, се разрешава 2 дни ядене, след това е необходимо преустановяване на консумацията на храна за 2 денонощия, след което се допуска ядене 3 дни, следват 3 денонощия гладуване и този принцип се спазва, докато не се стигне до 5 дни пълен глад.

• Стандартна – 1 денонощие се гладува, 1 ден се яде, след това 2 денонощия глад и 2 два хранене. По тази се схема трябва да достигне отново до 5 дни пълно гладуване.

• Свободна – при този режим на гладуване се позволява самостоятелно човек да избере каква схема да избере според собствените му възможности. Главното е да се подбере режим, като се спазват гореизложените принципи и да се стигне отново да 5 дни пълен глад.

В дните, които е допустима консумацията на храна се позволяват млечнокисели продукти и растителна храна – плодове, зеленчуци, ядки, всички видове зърнени култури, трици и сушени плодове.

Съвети за каскадно гладуване

Когато човек се придържа към този режим на хранене, трябва стриктно да спазва последователността на дните, в противен случай всички негови усилия ще бъдат напразни. Не е необходимо паралелно със спазването на режима да вземат някакви други допълнителни мерки или да се приемат препарати, тъй като така е възможно да се навреди на организма.

През този период човек трябва да се стреми да осигурява на тялото си максимално количество кислород. За това трябва добре да проветрява помещенията, в които живее, а също и да се старае да бъде по-често на свеж въздух.

Също така по време на каскадното гладуване се препоръчва да се намалят физическите натоварвания и на организма да се осигури пълноценна почивка.

Противопоказания

Каскадно гладуване е абсолютно недопустимо да се прилага от хора с:

 • Различни форми на хепатит и бъбречна недостатъчност;
 • Цироза и хронична чернодробна недостатъчност;
 • Ендокринни нарушения;
 • Всички форми на туберкулоза;
 • Хронични сърдечни аритмии;
 • Язва на стомаха;
 • Тромбоза и тромбофлебит;
 • Диабет;
 • Лошо съсирване на кръвта;
 • Поднормено тегло;
 • Също не трябва да гладуват кърмещи и бременни жени.