Тайната как хормоналните разрушители се озовават в реки, езера и язовири вече е разкрита, а виновникът е пералнята машина.

Учените отдавна се опитват да разберат да разберат как огнеупорните и химични вещества, използвани за производството на пластмаса попадат в околната среда, след като фабриките вече разполагат с достатъчно модернизирани пречиствателни станции.

Нивата на фталатите и огнеупорните вещества в околната среда предизвикват тревога, защото има все повече доказателства, че могат да увредят оплодителната способност и може би са причината за понижаване на количеството сперматозоиди при мъжете в сравнение с 40-те години.
Според проучване жените с високи нива на фталати е по-вероятно да имат проблеми със сексуалното желание.

А проучване показва, че плодовитостта сред кучетата намалява от 1988 г насам, и това е обезпокоително, тъй като живеят в същата среда като хората.

Сега изследователи от университета на Торонто вярват, че са открили отговора как ендокринните нарушители замърсяват природата.
Смята се, че огнеупорните вещества могат да увредят сперматозоидите. Оказва се, че дрехите ги абсорбират от праха за пране и не успяват да се отмият напълно при плакнене.

Освен това тези вещества, попадайки в пречиствателните станции чрез канализационните води, не се пречистват, тъй като филтрите улавят само 20% от тях, и в крайна сметка попадат в реките и езерата.

Резултатите показват, че дрехите също играят роля в разпространението на тези химикали в околната среда, отбелязва един от авторите на проучването.

И химичните и физичните свойства на текстилните тъкани позволяват натрупване и след това освобождаване на опасните за ендокринната система вещества.

Дрехите са една уникална затворена среда, която претърпява промяна при пране. И тези данни подкрепят хипотезата, че действат като ефективен разпространител на ендокринни нарушители, които се натрупват в текстилните влакна от въздуха и след това се освобождават по време на прането.

Фталатите се използват във всичко от синтетични аромати до пластмасови кутии за храна, винилови настилки, препарати против насекоми, завеси и дори волани и табла.

Всичко, от завеси до гумени патенца съдържа химикали, които забавят горенето и позволяват огъването на пластмасата.

Но те не са химически свързани, а се добавят към пластмасата, което означава, че ендокринни нарушители постоянно се освобождават във въздуха.

Нагънатата пластмаса с течение на времето се втвърдява и става лесно чуплива, защото по-голямата част от фталатите вече са се освободили в атмосферата.

Проучването показва, че естествените влакна поглъщат повече фталати – памучните тъкани абсорбират почти двойно повече от синтетичните.

Освен проблеми с плодовитостта, проучванията при животни и хора показват, че огнеупорните вещества са свързани със заболявания на щитовидната жлеза, проблеми с паметта и усвояването на нова информация, забавяне на умственото и физическото развитие, по-нисък коефициент на интелигентност, подраняване на пубертета. Фталатите също се свързват и с диабет.

Един от авторите на проучването посочва, че фталатите могат да се открият и в домашния прах, което най-вероятно също се дължи на дрехите.
Повечето хора не осъзнават колко опасни химикали може да има в домашния прах.

Излагането на опасните химикали може да се намали с поддържане на чистота в дома, но за да се постигне наистина това ще се наложи пълна забрана на продуктите, от които произхождат тези ендокринни нарушители.

Две от най-често използваните огнеупорни вещества – тетрабромобисфенол А и тетрахлоробисфенол А, които се използват за пластмасовите корпуси на електрониката, както и в платките, могат да нарушат хормоналното равновесие и да предизвикат затлъстяване.