Известно е, че потреблението на сол в големи количества повишава кръвното налягане, което на свой ред е основен рисков фактор за инсулти и болести на сърцето по цял свят.

В Китай солят най-много, а в България  

Министерствата на здравеопазването на много държави са решили проблема на национално ниво, с наредби, които задължават производителите да посочват колко сол се съдържа в 100 грама на всеки хранителен продукт.

Прокламира се и здравословен начин на живот с ограничаване на твърде солените храни. Не говорим вече за фитнес-блогъри и прочие инфлуенсъри, които от своите страници в социалните мрежи, ни разказват колко вкусно може да е правилното хранене.

В някои държави рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания намаляват, но в други стоят на едно също ниво и дори се повишават.

Ново изследване на Лондонския кралски колеж показва, че в Китай се соли най-много.

Мета-анализ, публикуван в рецензирано американско издание показва, че китайците приемат по повече от 10 грама сол дневно, което с 2 пъти превишава препоръчителното количество.

Децата в Китай на възраст от 3 до 6 години пък ядат максималното количество сол, което се препоръчва от СЗО за възрастни – 5 грама дневно, а тийнейджърите – почти 9 грама сол.

Установява се, че и нивата на калий, които оказват на кръвното налягане противоположно действие са доста по-ниски в цял Китай през последните 4 десетилетия.

От всички възрастови групи си набавяли по-малко от половината от препоръчителната дневна норма.

Защо солта и соленото трябва да се ограничава

В Китай са необходими спешни мерки за ускоряване намаляване на потреблението на сол и увеличаване на това калий. Високото кръвно в детството води до сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст.

Ограничаването на солта и на солените хора е важно за всеки един от нас. И това не зависи от националността и местоживеенето.

У нас също се употребява много сол. Соли се всичко, като се започне от салатите, в които има добавено сирене и се премине през пакетираните храни. Но у нас има изискване да се отбелязва на опаковката колко сол има на 100 грама от съответния хранителен продукт.