Експерти в области на здравеопазването предупреждават, че татуировка или пиърсинг повишават риска от изгаряне или от заразяване със сериозна инфекция, поради неправилно изпълнение и недостатъчна хигиена в салоните.

Нарастване на броя на тату салоните у нас и във Великобритания

Днес във Великобритания няма стандартни изисквания за тези, които предоставят нестандартните процедури – татуировки и пиърсинг. У нас тези салони са под контрола на Регионалните здравни инфекции, които следят за спазването на хигиената и правят периодични проверки.

Според нов доклад на Кралския институт по обществено здраве, почти при всеки 5-ти човек, подложил се на тези процедури, се наблюдава известно влошаване на здравословното състояние.

Рисковете за здравето варират

Рисковете варират от оток на кожата до сериозни инфекции, сред които ХИВ и хепатит, и дори развитие на потенциално смъртоносен сепсис.

В рамките на закона и на разрешеното хората не трябва да бъдат лишавани от възможността за себеизразяване чрез изменения на собственото тяло. Но е необходимо да се осигури защита, за да се гарантира минимизиране на инфекциозния контрол и на другите здравни рискове. Това обяви пред медиите директорът на Кралския институт по обществено здраве.

По данни на проучване, проведено сред 2000 души, в периода май-юни 2000 г., 18% от имащите татуировки или пиърсинг, преминали през процедури като акупунктура или епилация, са страдали от странични ефекти като парене и отоци.

В периода от 2000 до 2014 г. броят на тату салоните във Великобритания нарасна с 173%, днес всеки 5-ти има татуировка. Модата с татуировките обхвана и България и у нас също се появиха много салони, в които се правят татуировки.

Затова е необходимо всички салони, в които се правят процедури и с които се уврежда кожната бариера, трябва да имат минимум квалификация по инфекциозен контрол като условие за получаване на лиценз.

В доклада е посочено, че всеки желаещ може да си закупи от Интернет оборудване за направи на татуировки или пиърсинг. 40% от хората, които са си направили процедурата, не са проверявали дали този, който им е направил татуировката има лиценз.