Повишените нива на желязо не само предпазват от анемия и висок холестерол, но и се увеличава риска от бактериални инфекции на кожата и на меките тъкани.

Анемия и висок холестерол – риск от бактериални инфекции

Резултатите от изследването, проведено от група учени от Кралския колеж на Лондон и на Университета на Южна Австралия, бяха публикувани наскоро.

Генетикът Бебен Бенямин и неговите роли проучиха какъв е приносът на високите нива на желязо в развитието на приблизително 900 заболявания. За тази цел учените анализирали генетичната и клиничната информация, която се отнася за приблизително 500000 души от европейски произход.

Изследователите се основават на факта, че от 25 до 65% от индивидуалните различия в нивата на желязо се обясняват с генетична предразположеност.

Оказва се, че организмът на хората е склонен да се запасява с излишък от желязо, не само е защитен от желязодефицитна анемия, но и от твърде високи стойности на холестерол в кръвта. Високите нива на холестерола са една от основните причини за развитие на сърдечно-съдови заболявания.  

Обратната страна на излишъка на желязо

Излишъкът от желязо в организма има и обратна страна. Повишава се риска от бактериални инфекции на кожата и на меките тъкани – флегмони и абсцеси.

Желязото е жизнено необходимо на бактериите, за да растат и да се размножават, затова високите му стойности създават благоприятна среда за развитие на микроорганизмите.

Излишък от желязо е възможно да се получи, както е посочено и по-горе, при генетична предразположеност. Но тъй като повечето дами обикновено са с ниски нива на този минерал, някои от тях си позволяват да прибягват до самоволен прием на железни препарати.

Когато дозата не е разписана и не са направени необходимите изследвания за установяване на точните показатели, тогава има риск да се стигне до пренасищане. Жените губят повече желязо от мъжете всеки месец при менструално кървене.

При бременност обаче вероятността за развитие се увеличава, поради необходимостта от захранване на новия организъм с хранителни вещества, от майката.