На сутринта след обилна почерпка с питиета интелектуалните способности на посетителите на ирландски бар рязко се понижават.

Махмурлук и действие на главния мозък

За проверка как махмурлука действа на главния мозък, изследователите от Университета на Северна Ирландия проведоха полеви експеримент, резултатите от него са публикувани в специализирано издание за медицински зависимости.

Учените сядат в един от баровете още от отварянето му, и започват да набират доброволци. 45 души от посетилите на бара се съгласяват да се включат в експеримента, в рамките на който трябва да се напият за своя сметка в името на науката.

Приблизително половината от участниците са жени, най-младата от които е на 19 години, а най-възрастната на 60.

Всички участници в изследването нямали травми на главата, не приемали никакви лекарства, нямало сред нежната половина бременни. Нямало и такива, които да се лекуват от алкохолна и наркотична зависимост.

В деня на експеримента участниците се напили, изпили средно 15,4 порции алкохол. Това количество приблизително съответства на 5 големи чаши за вино, повече от 3,5 литра.

На следващата сутрин доброволците преминали през стандартни тестове за интелектуалните способности. През следващите 10 дни тестовете се повторили, но този път участниците били трезви.

Защо на 30 махмурлукът е по-различен, отколкото на 20

Сравнението на резултатите показва, че в състояние на махмурлук хората се справят с когнитивните задачи доста по-трудно, отколкото на свежа глава.

Последствията от злоупотреба със спиртни напитки се отразяват неблагоприятно на паметта, способността за концентриране, скоростта на реакции, а също и на настроението на участниците.

Повишаването на концентрацията на алкохол в кръвта съвсем логично се отразява и на състоянието на мозъка, който много трудно анализира и възприема информация.

В изследването участва и тийнейджър на 19 години, на каквато възраст възстановяването от алкохолното опиянение е най-бързо.

С напредването на годините махмурлукът все по-трудно отминава и умствените способности се възстановяват на нормалните си стойности доста повече време.

Ако на 19 за отшумяване на махмурлука са необходими няколко часа сън, то на 30 трябва доста повече време, около 12 часа.