Работата в офис с основание може да се определя като вредна. Повече от 30% от офис служителите страдат от различни форми на алергии.

Вредна работа

Алергията е заболяване, което за последните няколко десетки години стремително се разпространява по целия свят. Броят на алергичните хора непрекъснато расте, особено в големите градове.

Лекарите свързват това с редица негативни фактори, сред които следва да се отбележат прекомерната чистота и същевременно влошените екологични условия, нездравословното хранене, вредните навици и други.

Офис алергията е термин, който е относително нов. Днес при почти всеки 3-ти офис служител се установяват симптоми на алергия, които се проявяват с различна степен.

В тази статия вие ще ви разкажем за най-разпространените източници на офис алергията, а също и какво да правите, за да се предпазите от алергените.

Офис техника

Принтерът е едно най-разпространените устройства в офисите. Ако ви се е налагало да стоите дълго време до принтер навярно ви се е налагало да усещате неприятни миризми, излизащи от това устройство.

Това се дължи на факта, че самият процес на печатане се състои в разпръскването на малки капчици мастило във въздуха, които естествено освен на хартията попадат и в нашите бели дробове. При често вдишване на мастило от принтера е възможно развитие на алергична реакция към него, особено ако попада в очите и в носа.

Какво да направите?

Цялата копирна техника е добре да бъде държана в отделно помещение, което има възможност да бъде добре проветрявано. След контакт с техниката е необходимо добре да се измиват ръцете и лицето, за да премахнете от себе си частиците от мастилото.

Прах

Силно разпространен алерген – среща се в големи количества дори и в най-добре почистеното жилище. И затова, дори и ако на вашия офис редовно му се прави мокро почистване, то това съвсем не означава, че сте си осигурили защита от потенциалния алерген.

Прахът се натрупва в охладителя на компютъра, килими, завеси, завивки, аспиратори и други трудно достъпни места. Така тези места на натрупване на прах са постоянни източници на частици прах, които винаги ще витаят във въздуха.

Какво да правите?

Често забърсвайте праха от офис оборудването. Използвайте за тази цел специални салфетки за техника, които са напоени с антисептични вещества. Всеки ден забърсвайте екрана на вашия компютър, клавиатурата и мишката.

Безусловно, така няма да избавите от целия прах във вашия офис, но ще намалите вероятността от развитие на алергична реакция.

Спори на гъбички

Микроскопичните гъбички са най-силните алергени. В офисните помещения гъбичките могат да образуват в саксиите с цветя, филтрите на климатиците, банята и тоалетната и по другите места, където е топло и влажно.

Какво да направите?

Внимателно огледайте растенията в офиса. Ако по тяхната почва има зеленикави петна, то цветето е най-добре да се пресади в друга саксия с незаразена пръст. Климатиците е необходимо редовно да се преглеждат от техник, а при необходимост и да им се сменят филтрите.

Канцеларски материали

Моливите, гумичките, химикалите могат да предизвикат алергична реакция. А освен всичко това често те биват покривани със специални метални покрития, които е възможно да предизвикат алергична реакция на кожата.

Какво да правите?

Честа причина за алергия е мастилото на химикалката. В такъв случай е най-добре да ползвате химикалки с пълнител от гел . А що се отнася до линиите, пластмасовите са по-малко алергенни от дървените.