Навярно сте чували такива устройства като овлажнители и йонизатори. Оправдано ли е тяхното използване в жилищните пощения? Каква са ползите и вредите от използването на овлажнителите и йонизаторите в стаята?

Чистият въздух в помещенията е гаранция за добро настроение и крепко здраве. За съжаление, далеч не всеки от нас може да се похвали с чист въздух в неговото жилище. Обикновено е прекалено сух, а концентрацията на активен кислород в него е недостатъчна.

За да подобрите качеството на въздуха в жилищните помещения са разработени специални устройства – овлажнители и йонизатори на въздуха.

Струва ли си да се обзавеждате с такива апарати?

Защо ви е овлажнявате въздуха?

Ползата от овлажняването на въздуха е очевидна. Когато е прекалено сух, се изсушава и лигавицата на носоглътката, което улеснява съществено попадането на вируси в дихателните пътища. И така ние боледуваме по-често.

Овлажняващите апарати са особено полезни за децата, които доста по-често боледуват от настинки и грип. За повишаване на имунитета и за понижаване на заболеваемостта лекарите препоръчват поставянето на овлажнители в детските стаи.

Традиционни апарати за овлажняване на въздуха

Стандартното овлажняващо устройство работи на принципа на „студеното“ изпаряване. В специален резервоар се налива вода, от него тя попада в изпарителните елементи, впоследствие вентилаторът засмуква сухият въздух и го прекарва през изпарителя.

Това е всъщност принципа на овлажняване на въздуха. За да увеличите производителността на овлажняващия апарат е достатъчно да го поставите недалеч от източник на топлина, там където циркулацията на въздух е най-висока.

В този случай нараства интензивността на изпарението. Избирайки стандартен овлажняващ апарат, предпочитайте такива, които съдържат антибактериална касетка.

Каква е вредата от овлажнителите?

Когато поставяте в жилището си уред за овлажняване на въздуха, е желателно и да си закупите хигрометър или влагомер – измерител на относителната влажност. Нормалното ниво на влажността в жилищните помещения е в пределите на 45-60%. За децата е малко по-висока – до 50-70%.

Прекомерното овлажняване – показател е изпотяването на стъклата, създава благоприятни условия за размножаване на растежа на микроорганизма, особено на бактерии и гъбички. И в стаята почти със сигурност ще се появи мухъл, особено ако в температурата в помещението е много висока.

Трябва да се внимава с овлажняващите апарати на пара, които изхвърлят поток гореща пара. С тях е възможно лесно изгаряне, особено това се отнася за особено любопитните деца. От специален резевоар, пълен с вода, последната попада в изпарителните елементи, а след това

Защо са ни нужни йонизатори?

Йонизиращите устройства в жилищните помещения спомагат за поддържане на свежестта на въздуха. Това се постига чрез отрицателно зареждане на атомите на кислорода и на азота. Наситен с такива въздушни йони въздухът няма миризма, но човек усеща свежест.

С нееднократни научни изследвания е било доказано положителното влияние на отрицателно заредените частици върху организма. Така например йонизирания въздух способства за увеличаване на работоспособността, за укрепване на общото състояние на човека.

Установено е, че при работа на йонизатор изчезва безсънието и лошото настроение.

Вредата от йонизаторите се състои в това, че покрай молекулите на кислорода и на азота, те също зареждат и микроскопични частици прах, които проникват в различни предмети, а също и в човешкия организъм. Затова след йонизация на въздуха в жилищните помещения е нужно мокро почистване.