След потвърдените 16 нови случаи само за ден бяха взети драстични мерки с цел предотвратяване на продължаващо нарастване на броя на заболелите по геометрична прогресия.

COVID-19 докара извънредно положение на България

Предложението за обявяване на извънредно положение от Министерски съвет бе веднага подложено на гласуване от депутатите, които единодушно с над 200 гласа ЗА, въведоха извънредно положение със срок до 13 април.

От Министерски съвет увериха, че няма да се посяга на основни права на гражданите, гарантирани от Конституцията, от които обаче могат да бъдат лишавани след решението на парламента.

С него Народното събрание възлага на правителството да изготви и приложи всички необходими мерки за преустановяване на разпространението на коронавируса в България, но при спазване на ограниченията, предвидени в чл. 57, ал.3 от Конституцията.

След като предложението на Министерския съвет бе единодушно прието премиерът обяви, че ще бъде създаден Национален щаб, който ще следва да се оцени и да възстанови щетите, възникнали вследствие на бързото разпространение на коронавируса.

Създават щаб, с който ще се прави оценка на щетите от коронавируса

Предложението е в този щаб да вземат участие не само представители на управляващите, но и на опозиция и на всички партии, представени в парламента.

Правосъдният и здравният министър заедно със съответните парламентарни комисии трябва да определят какви да са конкретните мерки.

Според премиера може да се наложи и актуализация на бюджета, ако разходите за овладяване на разпространението на новия вирус нараснат значително, и затова трябва да е ясно с какви пари може да разполага правителството, ако се наложи извънредното положение да бъде удължавано.

Председателят на оперативния щаб професор Мутафчийски посочи пред парламента, че у нас вече у нас вече има 3 огнища на инфекцията, които се определят като независими. Плевен, Габрово и София са обявени за епидемични огнища на вируса.

В София, поради мащабите и големите разстояния, случаите нямат връзка един с друг.

В с. Васильово, община Брусарци, област Монтана, откъдето бяха мъжът и жената, която почина вследствие на двустранна бронхопневмония, предизвикана от COVID-19, също може е възможно разпространение на новия вирус, макар и това да би било вторично огнище.

Препоръчителните мерки не се спазват, затова – извънредно положение

Председателят на оперативния щаб наблегна на неспазването на препоръчителните мерки от страна на гражданите, което ги прави неефективни и затова се предприема другия подход – чрез въвеждане на юридическо задължение, тоест да станат задължителни под страх от наказание – затвор или голяма глоба, лишаване от права.  

Даде пример с Израел, където за неспазването на въведени карантинни мерки, е предвидено ангажиране не на административна, а на наказателна отговорност и лишаване от свобода до 7 години.

В Румъния са образувани множество наказателни производства, заради неспазване на наложената карантина.

В Гърция също е предвиден затвор, ако не се спазва карантината – до 2 години.

Законодателно трябва да бъде разрешен и проблемът с т.нар. мобилизация на здравния персонал, който възниква с лекарите и другите здравни работници, тъй като при потвърден случай на зараза в съответно лечебно заведение, то се поставя под карантина.

Лекари и медицински сестри нямат право да го напускат 14 дни, както и целият останал персонал.

Едва след като изтече наложената карантина, съответният екип може да бъде сменен от друг, който вече е преминал през периода на ограничителните мерки.

Дали тези специалисти не трябва да имат правомощието да лекуват болни от COVID-19, например. Сега хирург, например, не може да лекува хора, които са в тежко състояние, вследствие на усложненията на коронавирусната болест.

Обявяването на извънредно положение сега е може би разумен ход, тъй като няма да се допусне да се стигне до положението на Италия, където бяха затворени заведения и ресторанти, а за излизане от дома всеки трябва да попълва специална декларация, в които да посочва къде отива.

В социалните мрежи се появи информация, но не е потвърдена, адресирана до кмета на община Русе, че в града има 4-ма души, които са в много тежко състояние, а за един от тях се споменава, че е починал, с питане към него защо не се прави нищо, не се дезинфекцира.

Недостигаща апаратура за спешни състояния – как ще се реши проблемът

Не се споменава как ще се реши проблемът с недостигащата апаратура в лечебните заведения.

Професор Мутафчийски се оплака, че закупуването на апарати за командно дишане в лечебните заведения преминава през обществени поръчки, за които се изчакват срокове за обжалване.

И така от обявяването на обществената поръчка до доставянето на новата апаратура може да минат над 7 месеца, което е недопустимо в период на извънредна ситуация.

Затова най-вероятно ще се премине по реда на директното възлагане или събиране на оферти, няма да се спазват процедурите по Закона за обществените поръчки.