В период на менструално кървене поведението на жената и нейната емоционалност могат да се променят. Това е свързано с особеностите на хормоналния фон през целия менструалния цикъл.

Важно е да се познават определени нюанси и редица ограничения, които се налагат относно физическото натоварване, промените в спецификата за грижа за тялото.

В период на менструация може да се наложи ограничаване на определени процедури. Да обсъдим по-подробно.

Физическо натоварване и ограничения при менструален цикъл

В период на менструални течения на фона на усилване на физическите натоварвания или активни спортни занятия може да се усили кръвотечението, възникват и допълнителни неприятни усещания.

Като дори не много активни занятия могат да доведат до умора и неразположение. Затова физическото натоварване по време на менструация трябва да се ограничава.

Не са за предпочитане интензивните тренировки във фитнеса, не трябва да се вдигат тежести, поне в първите дни трябва да се отложи почистването на дома.

Ако спортът е професионално занимание, е важно съвместно с треньора да се преразгледат част от упражненията с облекчени. Това е свързано с усилване на притока на кръв към органите на малкия таз, което усилва отделянето на кръв.

Грижа за тялото – водни процедури, въздействие на топлина

В период на най-активно менструално кървене не е за предпочитане плуването в басейн, посещение на сауна. Това е свързано с факта, че маточната шийка е полуотворена, което може да доведе до попадане на замърсена вода във влагалището и до инфектиране на маточната кухина.

Това увеличава риска от остро и хронично възпаление на ендометриума и придатъците. Топлината на тялото и събирането на кръв във влагалището е отлична хранителна среда за развитие на микроби.

По време на месечен цикъл трябва да се измени обичайната грижа за тялото, като ваната трябва да се замени с душ. Питейната вода не е стерилна, а бактериите на кожата се отмиват във водата при прием на вана, а това може да доведе до тяхното проникване във влагалището и маточната кухина.

Въздействието на топлина по време на хигиенни процедури може да усили кръвотечението, а това през първите дни на месечния цикъл може да предизвика неприятни усещания.

Грижата за тялото трябва да се осъществява посредством прием на душ, подмиване с топла питейна вода с деликатни хигиенни средства. При простуда по време на менструален цикъл краката трябва да се напарват, това влошава състоянието.

Използване на лекарства при менструация

В период на менструален цикъл има определени ограничения относно приема на лекарства, особено тези, които влияят на съсирването и времето на кръвотечение.

Така че трябва внимателно отношение към аналгин и аспирин, които се използват за облекчаване на менструални болки. Тези лекарства трябва да се заменят с ибупрофен или парацетамол, спиране на комбинираните препарати с опасни компоненти в състава.

Процедури, манипулации в период на менструални течения

На фона на менструален цикъл се променя състоянието на съсирващата система и закономерно се изменя хормоналният фон, което може да повиши риска от странични ефекти и усложнения при определени процедури и манипулации.

Затова лекарите не планират планови операции, диагностични изследвания, вадене на зъби в периода на менструално кървене. Дори плановите изследвания могат да покажат отклонения в резултатите. В тази връзка трябва да се направят, след като кървенето напълно спре.