Споровете за безопасността и ползата от култивираната сьомга, в сравнение с дивата, се водят отдавна. Дивата и изкуствено отгледаната сьомга се отличават по своето екологично въздействие и качество.

Сьомгата – това е много популярна риба, която ежедневно се употребява от много хора по цял свят. Заради нейната популярност, голямо количество сьомга започна да се отглежда в рибни ферми.

В тази статия ще сравним дивата сьомга с култивираната, а също ще обсъдим различията между тях, сред които влиянието върху околната среда и здравето на човека.

Различия между дива и култивирана сьомга

Ако всяка седмица ядем сьомга, това има определени ползи за здравето. В американските диетични препоръки за 2015-20 г. се препоръчва да ядат поне по 250 грама морски дарове седмично.

Сьомгата е отличен източник на:

  • Омега-3 мастни киселини;
  • Белтъчини;
  • Витамин А;
  • Витамин D;
  • Калций;

По-долу детайлно ще разгледаме разликите между дива и култивирана сьомга.

Условия на живот

Фермерската сьомга – това е риба, която се отглежда в мрежести ограждения на рибни ферми. Фермерите контролират развъждането, хранят рибата и при необходимост ѝ предоставят медикаменти. Понякога тези ограждения са много препълнени, и сьомгата не може да плува нормално.

Намаляването на рибните запаси по света доведе до увеличаване на рибовъдството. Рибното стопанство също понижава цените на рибата.

Дивата сьомга живее и се размножава в свои естествени водоеми. Хората не контролират процеса на размножаване, хранене и оздравяване. Дивата сьомга плува на големи разстояния без ограничения.

Екологичните и химическите замърсители влияят както на дивата, така и на култивираната сьомга.

Хранителна стойност

Обикновено в дивата сьомга се съдържат по-малко калории, наситени мазнини и витамин А и Д, отколкото във фермерската.

Според проучвания от 2017 г. дивата сьомга е с по-високо ниво на омега-6 мастни киселини, отколкото култивираната. Както фермерската, така и култивираната сьомга има съпоставими нива на омега-3 мастни киселини, наричани ЕРА.

Но при изкуствено отглежданата сьомга нивата на омега-3 ДНА са по-ниски, за разлика от дивата.

По данни на департамента по здравеопазване на щата Вашингтон, филето от сьомга от ферма съдържа толкова омега-3, колкото и от дивата риба, защото сьомгата от рибните ферми е по-мазна.

Омега-3 е полезно за:

  • Функциите на мозъка;
  • Зрението;
  • Образуване на сперма;
  • За повече енергия;
  • Намаляване на възпалението;

Както фермерската, така и дивата сьомга съдържат някои съединения, които могат навредят на организма. Това се обяснява с факта, че сьомгата може да поглъща химически и други замърсяващи вещества чрез храната и околната среда.

Цвят

Дивата и култивираната сьомга могат да се отличават по цвят, заради менюто. Дивата сьомга яде много крил, раци и скариди. Тези ракообразни са богати на каротиноид, наречен астаксантин, който придава на сьомгата бледорозов-червен, а понякога и бял цвят.

Астаксантинът е мощен антиоксидант за човека и противовъзпалително вещество, необходим за всеобщото здраве на рибата. Рибните фермери хранят сьомгата с хранителни смеси, които съдържат изкуствена версия на астаксантин. Синтетичната форма не е толкова силна като натуралната, но също е полезна.

Нито натуралните, нито синтетичните форми на астаксанитина са токсични за човешкия организъм.

Устойчиви органични замърсители

Това са органични химически вещества, създадени от човека, които дълго се разлагат. УОЗ могат да се натрупват в тъкани на животни. Мазната риба съдържа голямо количество УОЗ, които са невротоксични и могат да увеличат риска диабет и Алцхаймер.