Този въпрос си задават много хора сблъскващи се с това заболяване. Кистата е доброкачествено новообразувание с кръгла или продълговата форма с течно съдържимо вътре.

Възниква след прекарани инфекциозни заболявания на отделителната система, травми на чифтния орган, при постоянно повишено кръвно налягане, туберкулоза и вегетосъдова дистония. Но в повечето случаи това е вродена патология.

Обикновено, заболяването се открива случайно при ултразвуково изследване, като пациентът няма никакви симптоми, свидетелстващи за наличието на образувание в бъбрека.

Появява се такива, когато капсулата достигне големи размери, и започне да оказва натиск върху околните органи. Тогава възникват неприятни усещания, болки в областта на кръста, в урината е възможно да се появи и кръв.

При увеличение на бъбреците се наблюдава бъбречен хипертонус, нарушение на кръвообращението в органа и на оттока на урината.

В отслабения организъм също се наблюдава възпаление вследствие на инфекцията, слабост, тъпа болка в кръста, повишена честота и болезненост при уриниране, повишение на температурата.

В случай на несвоевременно лечение са възможни усложнения – бъбречна недостатъчност със съпътстващите я обща слабост и хипертония, а при значителни размери на образуванието – недостатъчност на кръвообращението и атрофия на бъбрека.

Лекарите говорят не само за киста, но и за мултикистоза и поликистоза, в първия случай става дума за няколко образувания в един бъбрек, а във втория – за образувания и в двата.

Проста киста – капсула с кълбовидна форма с прозрачен течен пълнеж. Сложната – това са няколко тела с неравни повърхности, удебеляването на преградите между които е възможно да обуслови развитието на онкологично заболяване.

Медикаментозно лечение или оперативна интервенция

Диагностиката включва лабораторни и ултразвукови изследвания. За наличието на образувания говори увеличеното количество креатинин и урея, намаляване на белтъците в кръвта, а също и повишаването на нивата на еритроцитите и на левкоцитите, понижаване на урината в урината.

При такива данни от лабораторните изследвания е показно ултразвуково изследване, за получаване на по-подробна информация се провежда контрастна рентген и компютърна томография.

Консервативната медицина се назначава с цел подобряване на състоянието, отстраняване на симптомите на заболяването – възпаление, повишено налягане, за обезболяване.

Оперативната интервенция е задължителна, ако капсулата е достигнала 5 см или притиска съседните органи, пациентът има силни болки, високо кръвно.

Операция се назначава и ако в урината се открие кръв, затруднява се отока на урината, протича възпалителен процес, има риск от разкъсване на пикочния мехур или се развила онкопатология.

При необходимост се извършва биопсия, резекция или енуклеация на кистата, резекция на бъбрека или нефроектомия – пълно отстраняване на чифтния орган.

Простата кистата се отстранява с обикновено дрениране – под контрола на ултразвуков апарат в нея се въвежда специална паста, посредством която се изтегля цялото съдържимо, стените се обработват със склерозиращ разтвор, от който се разрушават.

Но е възможно попадането на течността в тъканите на чифтния орган, което е възможно да провокира сепсис.

Съвременните инвазивни методики са слабо травматични и позволяват избягването на множество усложнения.

Лапароскопията предполага въвеждането в оперираната област на газова субстанция за нейното увеличаване и опростяване на работата на хирурзите, създаване 2-3 малки отвърстия.

След отстраняване на образуванията се правят шевове и се поставят дрениращи тръби към мястото на локализация на кистата.

При риск от нарушаване на отока на урината в уретера се поставя стент, за да се нормализира функцията на отделителната система.